Melony "Made in Poland": dlaczego warto wybierać rodzime uprawy?

06 września 2023
Spis treści
Choć w pierwszej chwili myśl o melonach uprawianych w Polsce może brzmieć nieco egzotycznie, ta roślina z rodziny dyniowatych ma w naszym kraju długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Melon to nie tylko smakowity składnik wielu potraw, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Dlaczego więc warto postawić na melony z polskiej uprawy?

Polskie melony = bogatszy smak

Melony uprawiane w Polsce dojrzewają na roślinach, co przekłada się na ich intensywniejszy smak i aromat w porównaniu do owoców importowanych. Nie bez znaczenia w tej kwestii jest też czas transportu. Melony importowane zrywane są zwykle nie w pełni dojrzałe i dojrzewają w drodze do kraju docelowego. Dzięki temu polskie melony są znakomitą propozycją dla wszystkich miłośników tego pysznego warzywa (tak, to prawda – melon to warzywo, choć często błędnie uważany jest za owoc z powodu jego kulinarnej roli).

 

melon

Cenne składniki odżywcze

Melon nie jest jedynie przysmakiem. Jest bogaty w związki polifenolowe, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałając działaniu wolnych rodników i wielu chorobom. Co więcej, zawiera minerały takie jak cynk, który korzystnie wpływa na skórę i włosy, czy magnez i potas, które stabilizują ciśnienie krwi. A zaledwie 35 kcal na 100g, sprawia, że melon jest idealnym przysmakiem dla tych, którzy chcą zadbać o linię.

Nowoczesna uprawa

Nasze rodzime gospodarstwa coraz częściej sięgają po zaawansowane technologie w uprawie melonów – od kontrolowanych środowisk w tunelach foliowych po zaawansowane systemy nawadniania. Dzięki temu uprawa melonów staje się nie tylko bardziej efektywna, ale też bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska.

 

melon

Tradycja i innowacja

Chociaż uprawa melona w Polsce ma już długą tradycję, rozpoczynającą się w oranżeriach bogatej szlachty, współcześni producenci nieustannie poszukują nowych metod uprawy, by sprostać wymaganiom rynku i zaoferować konsumentom produkt najwyższej jakości. Zbiory z ostatnich lat potwierdzają sukces tych upraw, a polscy producenci dostarczają melony przewyższające jakością te importowane z południa.

 

melon

 

Wybierając melony uprawiane w Polsce, stawiamy nie tylko na wyjątkowy smak, ale także wspieramy rodzimą produkcję i dbamy o swoje zdrowie dzięki cennym składnikom odżywczym. Wspierajmy polskich producentów, wybierając melony z lokalnych upraw – dla zdrowia, smaku i środowiska.

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.