{*
*}

Moc Polskich Warzyw dla zdrowego serca!

30 marca 2023
Spis treści
Podstawę diety sprzyjającej ochronie układu krwionośnego stanowią warzywa i owoce, zaś dodatkiem są oleje, orzechy, nasiona roślin strączkowych, ryby, chude mięsa oraz produkty pełnoziarniste. Starajmy się by nasza codzienna dieta była możliwie jak najbardziej urozmaicona i obfita w sezonowe, krajowe warzywa. Powinny one stanowić połowę każdego talerza przygotowywanego w ramach codziennych posiłków. Tylko systematyczne, prawidłowe wybory żywieniowe mają szansę przynieść zamierzony skutek. Spróbuj zacząć już wiosną!

Nowalijki - pierwsze warzywa w sezonie

Prawidłowej diecie sprzyja okres wiosenny i letni. Po okresie zimy, w którym królowały warzywa okopowe, na targowiskach i w sklepach pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe. Są to nowalijki, czyli najbardziej wyczekiwane warzywa roku. W końcówce marca można już wypatrywać pierwszych krajowych rzodkiewek, chrupiących młodych marchewek, sałaty czy pomidorów. Warzywa te uprawiane są pod osłonami ze względu na dużą zmienność pogody w tym okresie.

 

rzodkiewka

 

Nowalijki zawierają więcej wody w porównaniu do tych z późniejszych zbiorów. Nadaje im to przyjemny delikatny smak, ale nieco mniej intensywny niż warzywa zbierane w pełni sezonu. Ich krucha konsystencja zachęca do chrupania ich na surowo. Taką warzywną przekąskę, o ile nie została okraszona majonezem, dipem czy solą można jeść bez ograniczeń do syta. Warzywa są produktami bardzo niskoenergetycznymi, a jednocześnie zapewniającymi uczucie sytości przez zawartość błonnika. Pozwala to na skuteczną kontrolę masy ciała, która w nadmiarze jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Błonnik zaś ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Warzywa tak surowe, jak i w postaci zup, leczo, gotowanej czy pieczonej pomagają w normalizacji gospodarki węglowodanowej. Prawidłowy poziom glikemii sprzyja zaś utrzymaniu układu krwionośnego w dobrej kondycji.

 

salata

Dlaczego warto spożywać pomidory?

Myśląc o prewencji chorób układu krążenia, warto w codziennej diecie uwzględnić pomidory. Dzięki nowoczesnym metodom uprawy możliwa jest produkcja bardzo smacznych odmian tych warzyw. Czasy, w których dostępne na przedwiośniu pomidory były wodniste i bez smaku minęły bezpowrotnie. Obecnie wyselekcjonowane odmiany zachwycają aromatem, delikatnością skórki a formy koktajlowe mają jeszcze więcej biologicznie aktywnych związków. Co niezwykle istotne w aspekcie zdrowia serca, pomidory są źródłem potasu. Ten składnik mineralny pozwala na lepszą kontrolę ciśnienia tętniczego tak ważnego w prewencji choroby wieńcowej. Ponadto zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru. Zwiększenie spożycia pomidorów i ich przetworów mają pozytywny wpływ na profil lipidowy we krwi, wartości ciśnienia i lepszą funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych.

Co ciekawe, zawartość likopenu jest wyższa w przetworach pomidorowych takich jak pasty, przeciery i koncentraty. Wynika to z procesu technologicznego, podczas którego zawarty w nasionach likopen uwalnia się do produktu.

 

pomidory

 

Pomidor jest jednym z najchętniej jadanych krajowych warzyw. Należy do tej samej rodziny co bakłażany, papryka czy ziemniaki. W zależności od odmiany pomidory różnią się wielkością, kształtem, a także kolorem. Na szczególną uwagę zasługuje ulubiona odmiana Polaków – pomidor malinowy. Konsumenci wybierają go ze względu na wyjątkowy, słodki smak i aromat oraz malinowy wygląd. Doskonałe na surowo, do kanapek, surówek, a także jako dodatek do zup i sosów. Pomidory malinowe mają delikatną, pergaminową skórkę co sprawia, że chętnie jadają je dzieci.

 

 

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.