{*
*}

Moc Polskich Warzyw w nowym roku!

27 stycznia 2023
Spis treści
Styczeń to czas postanowień zmiany nawyków, stylu życia i przede wszystkim diety. Nim zapał opadnie, warto przygotować odpowiedni plan działania. Odchudzanie? Oczywiście! Jednak w sposób przemyślany. To nie sprint, lecz raczej maraton. Dobrze dobrana dieta redukcyjna powinna być przede wszystkim smaczna. Dzięki polskim warzywom będzie nie tylko pyszna, ale także łatwa w przygotowaniu i niedroga. Sprawdź, które krajowe warzywa ułatwią Ci drogę do smukłej sylwetki!

Warzywa krzyżowe

Brokuły, kalafiory, kapusta biała, czerwona oraz pekińska, a także brukselka. Podane na różne sposoby od zup, kremów przez gotowane i pieczone, aż po nadziewane kaszami i białym mięsem. Jadane na surowo, na ciepło czy po ukiszeniu dostarczą błonnika, który zapewni uczucie sytości. Warzywa te ponadto zawierają pewne ilości białka. Nie są co prawda tak w nie bogate, jak rośliny strączkowe, ale nadal są jego dobrym źródłem. Połączenie białka, błonnika i niskiej gęstości energetycznej (niska zawartość kilokalorii) sprawia, że warzywa kapustne są idealnym wyborem dla osób chcących schudnąć.

 

warzywa krzyzowe

Warzywa korzeniowe

Marchew, pietruszka, seler czy buraki to produkty bardzo niskokaloryczne, o ile nie zostaną połączone z majonezem, olejem czy inną okrasą. Podawane w surówkach, zupach, pieczone czy gotowane na parze stanowią lekkostrawny, pożywny posiłek. Zawierają zróżnicowaną gamę składników odżywczych. Są zasobne w potas, składnik odżywczy wspomagający kontrolę ciśnienia krwi. Ponadto podobnie jak warzywa kapustne, zawierają błonnik, zapewniający uczucie sytości.

 

warzywa korzeniowe

Ostra papryka

Spożywanie papryczek chili może być przydatne w diecie odchudzającej. Świeże, suszone czy marynowane, krajowe ostre papryczki zawierają kapsaicynę, substancję, która nadaje tym warzywom pikantność. Niektóre badania pokazują, że kapsaicyna może poprawić tempo przemiany materii, a także zwiększyć uczucie sytości. Obie te cechy sprzyjają utracie masy ciała.

 

ostra papryka

Veganuary!

Niezależnie czy odchudzamy się, czy nie, warto jest jeść warzywa. Coraz więcej osób przyłącza się do ogólnoświatowego wyzwania o kryptonimie Veganuary. Nazwa tej akcji pochodzi od angielskich słów Vegan (wegański) i January (styczeń). Organizatorzy wzywają, by wraz z nimi ochotnicy przez miesiąc porzucili dania na bazie produktów odzwierzęcych i zastąpili je roślinnymi odpowiednikami. Polskie warzywa nadają się na to wyzwanie wprost idealnie! Smacznego!

 

fit warzywa

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.