{*
*}

Botwina

Botwina, botwinka a może boćwina? Czy te nazwy określają te same części buraka? Botwina, bo o niej mowa, to po prostu młode liście łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Botwinka zaś to przygotowana z nich zupa. Dla ciekawskich zaś dopowiedzmy, że słowem boćwina określana jest roślina buraka liściowego, krewniaka buraka ćwikłowego.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Botwina to jedna z najbardziej wyczekiwanych krajowych nowalijek, czyli pierwszych warzyw, pojawiających się w nowym sezonie wegetacyjnym. Wszystkie jej części są miękkie, soczyste, delikatnie chrupiące i doskonale nadają się do sporządzania zupy – botwinki lub np. barszczu ukraińskiego czy innych zup wielowarzywnych, sałatek czy potraw duszonych. W lecie króluje na stołach w postaci chłodnika.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa
GATUNKI

Gatunki

Botwina to po prostu młode rośliny buraka ćwikłowego zebrane w wczesnym stadium rozwoju. Charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi o charakterystycznym czerwonym użyłkowaniu. Łodygi są cienkie bordowe i kruche. Korzeń zaś niewielki, kulisty bądź nieco wydłużony o intensywnej ciemnobordowej barwie.

Kiełki buraka

Powstają po wykiełkowaniu nasion buraka a ich wzrost trwa około tygodnia. Wyglądem przypominają nieco czerwone nitki, są cienkie i drobne bez widocznych liści. Ich łagodny smak sprawia, że doskonale komponują się na kanapkach, w sałatkach, surówkach oraz służą do ozdabiania dań głównych.  

Mikrolistki

Powstają z kiełków buraka ćwikłowego. Charakteryzują się cienką łodygą oraz dobrze wykształconymi liścieniami (pierwsze dwa liście wykształcane przez roślinę buraka ćwikłowego) o ciemnozielonej barwie. Podobnie jak kiełki są wartościowym dodatkiem do surówek, sałatek, zup i kanapek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g botwiny:

22 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

2,2 g

BIAŁKO

0,13 g

TŁUSZCZE

4,3 g

WĘGLOWODANY

30 mg

WITAMINA C

400 µg

WITAMINA K

Botwina DLA ZDROWIA
Przeciw anemii

Botwina jest źródłem żelaza, a ponadto zwiera również w witaminę C. Witamina ta zwiększa wchłanianie żelaza. Osoby cierpiące na anemię powinny włączyć botwinę do jadłospisu podobnie jak inne produkty obfitujące w ten pierwiastek jak mięsa, żółtka czy ryby.

Dla odchudzających się

Botwina jest produktem bardzo niskokalorycznym. Przygotowane z niej lekkie zupy zabielane jogurtem zamiast śmietany czy wielowarzywne sałatki zaspokoją apetyt, dostarczą wielu składników odżywczych a jednocześnie pomogą w odchudzaniu.

Dla układu nerwowego

Witaminy z grupy B oraz magnez mają potwierdzone korzystne działanie dla pracy układu nerwowego. Dania z botwiną docenią osoby przemęczone, zapracowane oraz mające kłopoty ze snem.

Dobra da układu krążenia

Przeciwutleniacze zawarte w botwinie wykazują działanie przeciwzapalne. Flawonoidy młodych pędów buraków wykazują działanie ochronne na struktury układu krążenia, co jest istotne w prewencji miażdżycy i chorób serca.

MAPA PRODUKCJI

Botwina jest częścią buraka ćwikłowego, którego Polska jest największym w Unii Europejskiej. Może być on uprawiany na terenie całego kraju, największe produkcje uprawy buraka ćwikłowego w Polsce znajdują się w województwie łódzkim, lubelskim i wielkopolskim.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

PRZEPISY

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz