Botwina
Botwina, botwinka a może boćwina? Czy te nazwy określają te same części buraka? Botwina, bo o niej mowa, to po prostu młode liście łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Botwinka zaś to przygotowana z nich zupa. Dla ciekawskich zaś dopowiedzmy, że słowem boćwina określana jest roślina buraka liściowego, krewniaka buraka ćwikłowego.
Botwina to jedna z najbardziej wyczekiwanych krajowych nowalijek, czyli pierwszych warzyw, pojawiających się w nowym sezonie wegetacyjnym. Wszystkie jej części są miękkie, soczyste, delikatnie chrupiące i doskonale nadają się do sporządzania zupy – botwinki lub np. barszczu ukraińskiego czy innych zup wielowarzywnych, sałatek czy potraw duszonych. W lecie króluje na stołach w postaci chłodnika.
GATUNKI
Gatunki
Botwina to po prostu młode rośliny buraka ćwikłowego zebrane w wczesnym stadium rozwoju. Charakteryzuje się ciemnozielonymi liśćmi o charakterystycznym czerwonym użyłkowaniu. Łodygi są cienkie bordowe i kruche. Korzeń zaś niewielki, kulisty bądź nieco wydłużony o intensywnej ciemnobordowej barwie.
Kiełki buraka
Powstają po wykiełkowaniu nasion buraka a ich wzrost trwa około tygodnia. Wyglądem przypominają nieco czerwone nitki, są cienkie i drobne bez widocznych liści. Ich łagodny smak sprawia, że doskonale komponują się na kanapkach, w sałatkach, surówkach oraz służą do ozdabiania dań głównych.
Mikrolistki
Powstają z kiełków buraka ćwikłowego. Charakteryzują się cienką łodygą oraz dobrze wykształconymi liścieniami (pierwsze dwa liście wykształcane przez roślinę buraka ćwikłowego) o ciemnozielonej barwie. Podobnie jak kiełki są wartościowym dodatkiem do surówek, sałatek, zup i kanapek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g botwiny:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
WITAMINA K
Botwina DLA ZDROWIA
Przeciw anemii
Botwina jest źródłem żelaza, a ponadto zwiera również w witaminę C. Witamina ta zwiększa wchłanianie żelaza. Osoby cierpiące na anemię powinny włączyć botwinę do jadłospisu podobnie jak inne produkty obfitujące w ten pierwiastek jak mięsa, żółtka czy ryby.
Dla odchudzających się
Botwina jest produktem bardzo niskokalorycznym. Przygotowane z niej lekkie zupy zabielane jogurtem zamiast śmietany czy wielowarzywne sałatki zaspokoją apetyt, dostarczą wielu składników odżywczych a jednocześnie pomogą w odchudzaniu.
Dla układu nerwowego
Witaminy z grupy B oraz magnez mają potwierdzone korzystne działanie dla pracy układu nerwowego. Dania z botwiną docenią osoby przemęczone, zapracowane oraz mające kłopoty ze snem.
Dobra da układu krążenia
Przeciwutleniacze zawarte w botwinie wykazują działanie przeciwzapalne. Flawonoidy młodych pędów buraków wykazują działanie ochronne na struktury układu krążenia, co jest istotne w prewencji miażdżycy i chorób serca.
MAPA PRODUKCJI
Botwina jest częścią buraka ćwikłowego, którego Polska jest największym w Unii Europejskiej. Może być on uprawiany na terenie całego kraju, największe produkcje uprawy buraka ćwikłowego w Polsce znajdują się w województwie łódzkim, lubelskim i wielkopolskim.