VEGE

Sos tzatzyki

vegetable vegetable

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanego kopru
  • Opakowanie gęstego jogurtu greckiego ok. 180 - 200 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka oliwy
    sos tzatzyki

Ogórek umyć, osuszyć opcjonalnie obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić 2 szczyptami soli, wymieszać, pozostawić ok. 30 min by puścił wodę. Startego ogórka odcisnąć na sitku, przełożyć do miski, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość połączyć z jogurtem, doprawić pieprzem, siekanym koprem i oliwą. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, jako sos do pizzy, szaszłyków, grillowanych warzyw.  

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz