Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym

vegetable vegetable vegetable vegetable

Składniki (4 porcje):

  • bakłażan - 2 średnie sztuki
  • cebula - 1 duża sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone z indyka - 400 g
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • parmezan - 40 g startego
  • bazylia - garść listków
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
     

bakłażan

Bakłażany ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 minut, aż będą miękkie.

W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, 2 ząbki posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę z czosnkiem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Smaż, cały czas mieszając i rozbijając łyżką mięso na mniejsze kawałki. Gdy zmieni kolor dodaj do niego koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.

Upieczone bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wyjmij przy pomocy łyżki zostawiając margines szerokości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i przełóż do sosu mięsnego razem z porwanymi w dłoniach listkami bazylii. Napełnij tak przygotowanym farszem połówki bakłażana.

Przecier pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Na sosie ułóż połówki nafaszerowanego bakłażana. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj posypany listkami bazylii.