Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki (4 porcje):
- bakłażan - 2 średnie sztuki
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- mięso mielone z indyka - 400 g
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- oregano - 1 łyżeczka
- olej do smażenia - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- parmezan - 40 g startego
- bazylia - garść listków
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Bakłażany ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 minut, aż będą miękkie.
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, 2 ząbki posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę z czosnkiem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Smaż, cały czas mieszając i rozbijając łyżką mięso na mniejsze kawałki. Gdy zmieni kolor dodaj do niego koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.
Upieczone bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wyjmij przy pomocy łyżki zostawiając margines szerokości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i przełóż do sosu mięsnego razem z porwanymi w dłoniach listkami bazylii. Napełnij tak przygotowanym farszem połówki bakłażana.
Przecier pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Na sosie ułóż połówki nafaszerowanego bakłażana. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj posypany listkami bazylii.