{*
*}
VEGE

Bruschetta z grillowaną papryką

Składniki (4 porcje):

  • 4 grubsze kromki pieczywa pszennego
  • 3 pomidory malinowe
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól, pieprz
     

bruschetta z grillowaną papryka

Pomidory umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski, wlej oliwę i zetrzyj drobno czosnek. Dodaj posiekaną bazylię. Posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.

Pajdy chleba zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.

Papryki pokrój w długie paski i zgrilluj.

Salsę pomidorową odsącz i ułóż na podpieczonym chlebie. Zgrillowane papryki wrzuć do soku po salsie i wymieszaj. Następnie poukładaj je na kromkach z salsą.

Włóż bruschetty do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 6 minut. Podawaj skropione oliwą.