VEGE
Bruschetta z grillowaną papryką
Składniki (4 porcje):
- 4 grubsze kromki pieczywa pszennego
- 3 pomidory malinowe
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Kilkanaście listków bazylii
- Sól, pieprz
Pomidory umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski, wlej oliwę i zetrzyj drobno czosnek. Dodaj posiekaną bazylię. Posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.
Pajdy chleba zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.
Papryki pokrój w długie paski i zgrilluj.
Salsę pomidorową odsącz i ułóż na podpieczonym chlebie. Zgrillowane papryki wrzuć do soku po salsie i wymieszaj. Następnie poukładaj je na kromkach z salsą.
Włóż bruschetty do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 6 minut. Podawaj skropione oliwą.