Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką
Składniki (3 porcje):
Burgery:
- 6 większych korzeni pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 1 łyżeczki curry
- Sól, pieprz
Marynowana marchewka:
- 2 marchewki
- 250 ml. białego octu winnego
- 100 ml. wody
- 200 g. cukru
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
Oraz:
- 3 bułki burgerowe
- 3 łyżki majonezu
- 3 garstki rukoli
- 6 cienkich plasterków czerwonej cebuli
Marchewkę zamarynuj dzień wcześniej. Obierz ze skórki i pokrój w długie cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą i koprem włoskim. Odstaw marynatę, a gdy będzie lekko ciepła przelej przez sitko i wyrzuć nasiona. Marynatą zalej paski marchewki, powinna być cała przykryta. Wstaw pojemnik z marchewką do lodówki.
Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Jeszcze gorące zmiksuj blenderem.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj do zmiksowanej pietruszki. Wsyp curry i bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części. Uformuj 3 kotlety i usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przekrojone bułki podpiecz w piekarniku. Posmaruj majonezem, nadziej rukolą, cebulą, marynowaną marchewką i kotletem z pietruszki.