VEGE

Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką

vegetable vegetable vegetable vegetable

Składniki (3 porcje):

Burgery:

  • 6 większych korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżeczki curry
  • Sól, pieprz

Marynowana marchewka:

  • 2 marchewki
  • 250 ml. białego octu winnego
  • 100 ml. wody
  • 200 g. cukru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Oraz:

  • 3 bułki burgerowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 garstki rukoli
  • 6 cienkich plasterków czerwonej cebuli
     

burgery z pietruszką

Marchewkę zamarynuj dzień wcześniej. Obierz ze skórki i pokrój w długie cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą i koprem włoskim. Odstaw marynatę, a gdy będzie lekko ciepła przelej przez sitko i wyrzuć nasiona. Marynatą zalej paski marchewki, powinna być cała przykryta. Wstaw pojemnik z marchewką do lodówki.

Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Jeszcze gorące zmiksuj blenderem.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj do zmiksowanej pietruszki. Wsyp curry i bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części. Uformuj 3 kotlety i usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor.

Przekrojone bułki podpiecz w piekarniku. Posmaruj majonezem, nadziej rukolą, cebulą, marynowaną marchewką i kotletem z pietruszki.