{*
*}

Drobiowy strogonow z pieczarkami

Składniki (6 porcji):

  • 400 g pieczarek
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 6 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 750 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • ½ małej papryczki chili
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do posypania
     

drobiowy strogonow

Mięso pokrój w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i oprósz je solą. Smaż aż mięso straci surowy wygląd. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, posiekany drobno czosnek oraz grubo pokrojone pieczarki, cebulę i papryki. Podsmażaj 3 minuty co chwilę mieszając.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój następnie w kosteczkę.

Do garnka z mięsem wlej bulion, dodaj pokrojoną papryczkę chili i wędzoną paprykę. Włóż pomidory i gotuj 20 minut.

Na suchą patelnię wsyp mąkę i podsmażaj aż zacznie brązowieć. Wtedy dodaj masło i połącz z mąką. Wlej na patelnię trochę płynu z sosu, a następnie przelej do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj strogonow posypany natką pietruszki.