Drobiowy strogonow z pieczarkami
Składniki (6 porcji):
- 400 g pieczarek
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 duża cebula
- 6 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 750 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- ½ małej papryczki chili
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki do posypania
Mięso pokrój w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i oprósz je solą. Smaż aż mięso straci surowy wygląd. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, posiekany drobno czosnek oraz grubo pokrojone pieczarki, cebulę i papryki. Podsmażaj 3 minuty co chwilę mieszając.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój następnie w kosteczkę.
Do garnka z mięsem wlej bulion, dodaj pokrojoną papryczkę chili i wędzoną paprykę. Włóż pomidory i gotuj 20 minut.
Na suchą patelnię wsyp mąkę i podsmażaj aż zacznie brązowieć. Wtedy dodaj masło i połącz z mąką. Wlej na patelnię trochę płynu z sosu, a następnie przelej do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj strogonow posypany natką pietruszki.