VEGE

Drożdżowe bułeczki z cukinią

Składniki:

  • 385 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • 240 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g gęstego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 60 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 jajko + odrobina mleka do nasmarowania bułeczek
  • nadzienie: 1 duża cukinia, 6-7 suszonych pomidorów, 80 g sera feta
  • do przybrania: odrobina nasion czarnuszki

 

buleczki z cukinia

Do misy miksera dodaj mąkę, mleko, jogurt i oliwę z oliwek lub olej, ½ łyżeczki soli, drożdże i cukier. Wyrabiaj wszystko najpierw przez 2 minuty na niskich obrotach, tak aby składniki się połączyły, a następnie zwiększ obroty do wysokich i wyrabiaj jeszcze 7-8 minut.

Przykryj misę i pozostaw ciasto w cieple (temperatura wyrastania od 25 do 30 st. C) na 60 minut.

W czasie wyrastania ciasta przygotuj składniki nadzienia. Pokrój drobno suszone pomidory, pokrusz ser feta i wymieszaj. Cukinię pokrój w bardzo cienkie paseczki wzdłuż warzywa. Możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

Przygotuj naczynie żaroodporne lub okrągłą formę do ciasta.

Ciasto podziel na 7 równych części.

Każdą z porcji zagnieć, a następnie rozwałkuj i stwórz z każdej porcji koło o średnicy mniej więcej 10-12 cm. Ciasto nadal jest nieco klejące, dlatego łatwiej może być zrobienie koła za pomocą dłoni niż wałka.

Teraz należy naciąć każde z kół w czterech miejscach, ale zostawiając środek. Nacięcia zrób na godzinie 12, 3, 6 i 9, ale tak, aby zostawić w środku przestrzeń o przekroju około 3-4 cm. Stworzysz w ten sposób 4 ramiona Twojego kwiatu.

Na środku ciasta, który nie został nacięty, połóż porcję suszonych pomidorów wymieszanych z serem feta. Następnie weź paseczki cukinii i wytnij kawałki odpowiadające szerokości naciętych ramion ciasta. Na każdym ramieniu mojego kwiatka kładę 2 lub 3 przygotowane paski cukinii.

Podnieś do góry 2 przeciwległe płatki i sklej je ze sobą na końcach. Następnie weź do rąk pozostałe dwa płatki i tak samo połącz je ze sobą. Przygotowany bułeczkowy kwiat przełóż do naczynia do zapiekania i identycznie przygotuj kolejne 6 porcji. W okrągłym naczyniu ułóż 6 bułeczek naokoło i 1 w środku.

Przykryj naczynie ściereczką i odstaw je jeszcze na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

Jajko i odrobinę mleka połącz ze sobą i mieszaniną nasmaruj całość, używając pędzla kuchennego. Możesz je posypać czarnuszką lub sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.