VEGE
Fasola w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 szklanki białej fasoli
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- Łyżeczka majeranku
- Pół łyżeczki chili
- Sól pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Fasolę namoczyć przez noc. Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zaś w cienkie krążki.
Fasolę zalać wodą około 1 cm powyżej ziaren, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku.
Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć na oliwie do zeszklenia cebuli. Gdy fasola pochłonie połowę wody i zmięknie, dodać resztę warzyw do garnka. Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować do zgęstnienia sosu.
Podawać ze świeżo siekaną natką.