{*
*}
VEGE

Fasola w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki chili
  • Sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
     

fasola w sosie pomidorowym

Fasolę namoczyć przez noc. Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zaś w cienkie krążki.

Fasolę zalać wodą około 1 cm powyżej ziaren, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku.

Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć na oliwie do zeszklenia cebuli. Gdy fasola pochłonie połowę wody i zmięknie, dodać resztę warzyw do garnka. Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować do zgęstnienia sosu.

Podawać ze świeżo siekaną natką.