Gulasz z udek drobiowych z pieczarkami
Składniki:
- 600 g mięsa z udek kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 biała cebula
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros
- świeżo mielony pieprz, sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 3 - 4 łyżki oleju
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody do zagęszczenia sosu
- natka pietruszki do dekoracji
- do podania: gnocchi, puree ziemniaczane, kasza itp + ulubiona surówka
Z udek odetnij mięso od kości, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą kebab - gyros, polej 2 łyżkami oleju i odstaw na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną w kostkę, po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przesmaż i dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawdo smaku pieprzem oraz solą.
Smaż, aż pieczarki stracą nadmiar wody. Następnie na patelnię dodaj mięso, całość wymieszaj.
Dodaj również marchew pokrojoną w talarki oraz papryki pokrojone w kostkę. Składniki obsmaż na mocnym ogniu, następnie zmniejsz grzanie i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj suszony lubczyk i majeranek. Duś pod przykryciem ok. 30 minut, w razie potrzeby uzupełniaj płyn. Na koniec sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Finalnie dopraw gulasz do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.