Gulasz z udek drobiowych z pieczarkami

Składniki:

 

  • 600 g mięsa z udek kurczaka 
  • 500 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros
  • świeżo mielony pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody do zagęszczenia sosu 
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: gnocchi, puree ziemniaczane, kasza itp + ulubiona surówka

 

gulasz z pieczarkami

Z udek odetnij mięso od kości, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą kebab - gyros, polej 2 łyżkami oleju i odstaw na 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną w kostkę, po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przesmaż i dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawdo smaku pieprzem oraz solą.

Smaż, aż pieczarki stracą nadmiar wody. Następnie na patelnię dodaj mięso, całość wymieszaj.

Dodaj również marchew pokrojoną w talarki oraz papryki pokrojone w kostkę. Składniki obsmaż na mocnym ogniu, następnie zmniejsz grzanie i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj suszony lubczyk i majeranek. Duś pod przykryciem ok. 30 minut, w razie potrzeby uzupełniaj płyn. Na koniec sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Finalnie dopraw gulasz do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.