Kapuśniak ze świeżej kapusty

Składniki (6 porcji):

  • 300 g grubo poszatkowanej kapusty
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 10 cm. kawałek pora
  • 1,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz
     

kapusniak

Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.

Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.

Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.