Kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki (6 porcji):
- 300 g grubo poszatkowanej kapusty
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 10 cm. kawałek pora
- 1,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól, pieprz
Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.
Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.
Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.