Kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami
Składniki (4 porcje):
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 250 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone na plasterki. Smaż mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż cebula zmięknie a pieczarki stracą na objętości.
Dodaj mięso z indyka, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskim i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor.
Dodaj kaszę gryczaną i smaż jeszcze 1 minutę.
Wlej bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po 10 minutach dodaj fasolkę szparagową. Na koniec wymieszaj.
Podawaj posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.