Kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami

vegetable vegetable vegetable vegetable

Składniki (4 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 250 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
     

kaszotto z indykiem

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone na plasterki. Smaż mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż cebula zmięknie a pieczarki stracą na objętości.

Dodaj mięso z indyka, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskim i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor.

Dodaj kaszę gryczaną i smaż jeszcze 1 minutę.

Wlej bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po 10 minutach dodaj fasolkę szparagową. Na koniec wymieszaj.

Podawaj posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.