VEGE

Kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową

Składniki (3 porcje):

  • Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • 200 g kaszy orkiszowej
  • 6 plastrów pomidora
  • 125 g mozzarelli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
     

kolorowe papryki faszerowane

Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie 15 minut.

Papryki przykrój wzdłuż na pół zostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Lekko posól i smaż około 4 minut. Przełóż do miski z ostudzoną kaszą. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem.

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Papryki ułóż w naczyniu do zapiekania i napełnij farszem. Do naczynia wlej wrzącą wodę, do 1/3 wysokości papryk.

Wstaw papryki do pieca i zapiekaj 15 minut. Następnie na każdą paprykę połóż plaster mozzarelli oraz pomidora. Zapiekaj jeszcze 20 minut.