Kotlety siekane z piekarnika

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka lub indyka
  • 3 mniejsze papryki 
  • 100 g tartego sera cheddar lub mozzarelli 
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • po 1 łyżeczce: czosnku granulowanego, czerwonej słodkiej papryki, majeranku
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

 

kotlety siekane

Filet z kurczaka umyj, osusz, oczyść z włókien i błonek. Mięso posiekaj w drobne kawałki, ok. 0, 5 cm x 1 cm. Marchew obierz i wraz z serem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.

Do większej miski przełóż wszystkie składniki, wbij jajka, dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Wymieszaj całą masę. Na koniec dodawaj partiami mąkę oraz bułkę tarta, tak aby po wymieszaniu masa była spójna.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nabieraj niewielkie porcje masy, formuj kotleciki i układaj w odstępach.

Piecz ok. 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. W między czasie obracaj kotleciki. Możesz je również w trakcie pieczenia skropić oliwą w spray'u.

Kotlety siekane smakują super zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ziemniakami oraz surówką na obiad, albo w towarzystwie wyrazistych sosów jako kolację na ciepło lub przekąskę na domowej imprezie.