Krem z selera z chipsami z warzyw
Składnik zupa:
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 laska selera naciowego
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2 jabłka
- 1-1,2 l bulionu z warzyw
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz
Składnik chipsy:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Obierz i pokrój w drobną kostkę selera korzeniowego. Posiekaj też cebulę oraz selera naciowego. Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej w garnku oliwę lub olej i podsmażaj cebulę razem z selerem naciowym, aż warzywa się zeszklą.
Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojonego selera korzeniowego, jabłka oraz gorący bulion. Gotuj całość przez 30-40 minut, do miękkości selera.
W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w bardzo cieniutkie plasterki, muszą być wręcz przeźroczyste.
Warzywa układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-15 minut w 190 st C, ale uważaj, aby nie spalić warzyw. Wyjmij chipsy jak staną się chrupiące i lekko przyrumienią.
Po ugotowaniu zblenduj zupę na jednolity krem. Dodaj jeszcze śmietanę i wymieszaj, a następnie dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Idealnie pasuje też tymianek, jeśli go lubisz, dodaj nieco do zupy.
Zupę nakładaj do miseczek i podawaj z dodatkiem upieczonych warzywnych chipsów.