VEGE

Krem z selera z chipsami z warzyw

Składnik zupa:

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2 jabłka
  • 1-1,2 l bulionu z warzyw
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól i pieprz

Składnik chipsy:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

zupa z selera

Obierz i pokrój w drobną kostkę selera korzeniowego. Posiekaj też cebulę oraz selera naciowego. Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.

Rozgrzej w garnku oliwę lub olej i podsmażaj cebulę razem z selerem naciowym, aż warzywa się zeszklą.

Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojonego selera korzeniowego, jabłka oraz gorący bulion. Gotuj całość przez 30-40 minut, do miękkości selera.

W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój warzywa w bardzo cieniutkie plasterki, muszą być wręcz przeźroczyste.

Warzywa układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-15 minut w 190 st C, ale uważaj, aby nie spalić warzyw. Wyjmij chipsy jak staną się chrupiące i lekko przyrumienią.

Po ugotowaniu zblenduj zupę na jednolity krem. Dodaj jeszcze śmietanę i wymieszaj, a następnie dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Idealnie pasuje też tymianek, jeśli go lubisz, dodaj nieco do zupy.

Zupę nakładaj do miseczek i podawaj z dodatkiem upieczonych warzywnych chipsów.