Kurczak z papryką i pesto
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6-7 suszonych pomidorów
- 2-3 łyżeczki zielonego pesto
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 150 ml bulionu z kurczaka lub jarzynowego
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej i/lub oliwa z oliwek do smażenia
- parmezan do podania
- listki świeżej bazylii do podania
Kurczaka umyj, osusz i przekrój piersi kurczaka wzdłuż na pół, aby stworzyć cieńsze kotleciki. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Kotleciki usmaż na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumienią i przestaną być surowe.
W tym czasie pokrój kolorowe papryki w cienkie paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy lub oleju aż zmiękną. Odstaw na bok.
Drobno posiekaj suszone pomidory. Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i przez 1-2 minuty podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj suszone pomidory i jeszcze chwilę smaż wszystko. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zielonego pesto oraz bulionu. Tak przygotowany sos gotuj przez 3 minuty, aż smaki się połączą i stanie się pyszny i kremowy.
Do sosu wrzuć wcześniej podsmażone papryki z cebulą oraz pokrojonego w paseczki kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty, aż warzywa i kurczak zrobią się ciepłe.
Danie posyp tartym parmezanem i ozdabiaj listkami bazylii. Kurczak z papryką idealnie smakuje z ziemniakami lub ryżem oraz dodatkiem domowych surówek.