Kurczak z papryką i pesto

vegetable vegetable vegetable vegetable

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżeczki zielonego pesto
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 150 ml bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej i/lub oliwa z oliwek do smażenia
  • parmezan do podania
  • listki świeżej bazylii do podania

 

kurczak z paryką

Kurczaka umyj, osusz i przekrój piersi kurczaka wzdłuż na pół, aby stworzyć cieńsze kotleciki. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Kotleciki usmaż na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumienią i przestaną być surowe.

W tym czasie pokrój kolorowe papryki w cienkie paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy lub oleju aż zmiękną. Odstaw na bok.

Drobno posiekaj suszone pomidory. Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i przez 1-2 minuty podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj suszone pomidory i jeszcze chwilę smaż wszystko. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zielonego pesto oraz bulionu. Tak przygotowany sos gotuj przez 3 minuty, aż smaki się połączą i stanie się pyszny i kremowy.

Do sosu wrzuć wcześniej podsmażone papryki z cebulą oraz pokrojonego w paseczki kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty, aż warzywa i kurczak zrobią się ciepłe.

Danie posyp tartym parmezanem i ozdabiaj listkami bazylii. Kurczak z papryką idealnie smakuje z ziemniakami lub ryżem oraz dodatkiem domowych surówek.