Makaron carbonara z dynią
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti lub innego
- 4 łyżki purée z dyni (np. z odmiany hokkaido)
- 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub pancetty
- 1 jajko i 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki tartego sera Parmezan lub Grana Padano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka płatków chilli (jeśli wolisz łagodniejsze dania zmniejsz ilość chilli o połowę)
Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie pokrój na mniejsze części (razem ze skórką) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz przez 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Po wyjęciu zblenduj dynię na kremowe puree.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu i zachowaj.
Jajko i żółtka wbij do miski, dopraw solą, pieprzem i roztrzep. Dodaj połowę drobno startego sera, 4 łyżki puree z dyni, 1 łyżeczkę płatków chilli (lub mniej) i wymieszaj.
Na patelni usmaż boczek, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj z boczkiem i zmniejsz płomień pod patelnią. Wtedy wlej przygotowany sos dyniowy z jajkami, nieco odstawionej wody z gotującego się makaronu i wymieszaj.
Makaron przełóż na talerze, posyp pozostałym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.