Makaron carbonara z dynią

vegetable vegetable vegetable

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti lub innego
  • 4 łyżki purée z dyni (np. z odmiany hokkaido)
  • 150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub pancetty
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki tartego sera Parmezan lub Grana Padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka płatków chilli (jeśli wolisz łagodniejsze dania zmniejsz ilość chilli o połowę)

 

makaron z dynią

Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie pokrój na mniejsze części (razem ze skórką) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz przez 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Po wyjęciu zblenduj dynię na kremowe puree.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu i zachowaj.

Jajko i żółtka wbij do miski, dopraw solą, pieprzem i roztrzep. Dodaj połowę drobno startego sera, 4 łyżki puree z dyni, 1 łyżeczkę płatków chilli (lub mniej) i wymieszaj.

Na patelni usmaż boczek, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj z boczkiem i zmniejsz płomień pod patelnią. Wtedy wlej przygotowany sos dyniowy z jajkami, nieco odstawionej wody z gotującego się makaronu i wymieszaj.

Makaron przełóż na talerze, posyp pozostałym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.