Makaron z fasolką szparagową i boczkiem
Składniki (2 porcje):
- 150 g fasolki szparagowej
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 160 g ulubionego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- 40 g sera typu parmezan
- Sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.
Fasolkę blanszuj w wodzie przez 4 minuty, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Boczek pokrój w paski i zrumień na suchej patelni. Dodaj czosnek posiekany w plasterki oraz fasolkę. Podsmażaj 3 minuty.
Wlej śmietankę oraz wodę po gotowaniu makaronu. Wsyp połowę startego drobno sera. Gotuj sos 2 minuty, dopraw go solą i pieprzem. Wrzuć ugotowany makaron i podgrzewaj aż połączy się z sosem i trochę go wchłonie.
Podawaj makaron posypany pozostałym parmezanem.