Makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Składniki (2 porcje):

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 160 g ulubionego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 40 g sera typu parmezan
  • Sól, pieprz
     

makaronz  fasolką szparagową

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.

Fasolkę blanszuj w wodzie przez 4 minuty, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Boczek pokrój w paski i zrumień na suchej patelni. Dodaj czosnek posiekany w plasterki oraz fasolkę. Podsmażaj 3 minuty.

Wlej śmietankę oraz wodę po gotowaniu makaronu. Wsyp połowę startego drobno sera. Gotuj sos 2 minuty, dopraw go solą i pieprzem. Wrzuć ugotowany makaron i podgrzewaj aż połączy się z sosem i trochę go wchłonie.

Podawaj makaron posypany pozostałym parmezanem.