VEGE

Makaron z pieczonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g gotowych pierożków tortellini lub innego makaronu
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • pół szklanki świeżych listków bazylii
  • świeżo starty parmezan lub grana padano do podania

 

makaron z pomidorami

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.

Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą. Jeśli używasz małych pomidorków koktajlowych, możesz dodać je w całości, jeśli zaś masz większe owoce, pokrój je na ćwiartki lub na plastry grubości 2-3 cm.

Pomidory polej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, dopraw suszonym oregano, solą,  pieprzem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz je przez około 20 minut, aż staną się miękkie. Po upieczeniu warto pozbawić pomidory skórki, wystarczy zdjęć ją widelcem kiedy są jeszcze ciepłe.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowaj pół szklanki wody z makaronu, będzie niezbędna przy przygotowaniu sosu.

Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj upieczone pomidory. Chwilę podsmażaj, aż pomidory przybiorą postać sosu. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj minutę, po czym dodaj śmietanę, 1/3 szklanki wody pozostałej z makaronu i wymieszaj. Dopraw sos płatkami chilli i świeżymi listkami bazylii.

Dodaj do sosu ugotowany makaron i gotuj go na wolnym ogniu 1-2 minuty mieszając. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze więcej wody którą odstawiłeś, aby uzyskać idealną konsystencję i kremowość pomidorowego sosu.

Makaron przekładaj na talerze. Dekoruj świeżymi listkami bazylii i posypuj parmezanem. Smacznego!