Moussaka wieprzowa z ziemniaczkami

vegetable vegetable vegetable vegetable

Składniki (3 porcje):

Sos mięsny:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szkl. wody
  • Sól, pieprz

Beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 35 g parmezanu
  • Sól, pieprz

Oraz:

  • 1 bakłażan
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
     

moussaka z ziemniaczkami

Bakłażana pokrój w cienkie plastry i przesmaż na patelni grillowej. Oprósz solą z obu stron.

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj. Pokrój w równie cienkie plasterki i obsmaż z obu stron na oleju aż zaczną się rumienić. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy.

Przygotuj sos mięsny. Na dużej patelni rozgrzej olej i zaszklij na nim posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso, mieszaj i smaż około 4 minuty.

Pomidora pokrój w kostkę i dorzuć do mięsa. Wsyp oregano, cukier i cynamon. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wodę. Doprowadź do zagotowania i przykryj sos pokrywką. Duś 10 minut. Dopraw mięso solą i pieprzem, duś już bez pokrywki kolejne 10 minut.

Beszamel: w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Gdy mąka będzie „bulgotać” wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp gałkę i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

W średniej wielkości naczyniu do zapiekania ułóż na dnie połowę podsmażonych ziemniaczków, a następnie połowę plastrów grillowanego bakłażana (2 plastry pozostaw na wierzch). Rozłóż połowę sosu mięsnego a na nim rozsmaruj połowę beszamelu. Powtórz warstwy jeszcze raz w tej samej kolejności. Na sosie na wierzchu połóż odłożone plasterki bakłażana.

Moussakę zapiekaj w 190°C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut, a następnie podawaj.