Moussaka wieprzowa z ziemniaczkami
Składniki (3 porcje):
Sos mięsny:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szkl. wody
- Sól, pieprz
Beszamel:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 35 g parmezanu
- Sól, pieprz
Oraz:
- 1 bakłażan
- 3 mniejsze ziemniaki
- 2 łyżki oleju
Bakłażana pokrój w cienkie plastry i przesmaż na patelni grillowej. Oprósz solą z obu stron.
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj. Pokrój w równie cienkie plasterki i obsmaż z obu stron na oleju aż zaczną się rumienić. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy.
Przygotuj sos mięsny. Na dużej patelni rozgrzej olej i zaszklij na nim posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso, mieszaj i smaż około 4 minuty.
Pomidora pokrój w kostkę i dorzuć do mięsa. Wsyp oregano, cukier i cynamon. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wodę. Doprowadź do zagotowania i przykryj sos pokrywką. Duś 10 minut. Dopraw mięso solą i pieprzem, duś już bez pokrywki kolejne 10 minut.
Beszamel: w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Gdy mąka będzie „bulgotać” wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp gałkę i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
W średniej wielkości naczyniu do zapiekania ułóż na dnie połowę podsmażonych ziemniaczków, a następnie połowę plastrów grillowanego bakłażana (2 plastry pozostaw na wierzch). Rozłóż połowę sosu mięsnego a na nim rozsmaruj połowę beszamelu. Powtórz warstwy jeszcze raz w tej samej kolejności. Na sosie na wierzchu połóż odłożone plasterki bakłażana.
Moussakę zapiekaj w 190°C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut, a następnie podawaj.