{*
*}
VEGE

Mufinki marchewkowe z orzechami włoskimi

Składniki (12 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (185 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • marchew - 250 g (2 średnie)
  • orzechy włoskie - 100 g
     

muffinki marchewkowe

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno posiekaj.

W misce wymieszaj ze sobą jajka, cukier oraz olej. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy i krótko wymieszaj.

Ciasto rozlej do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. Posyp z wierchu posiekanymi orzechami

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka.