Pieczeń warzywna z pieczarkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 średniej dyni piżmowej
- 2 pory (średnie lub większe)
- 250-300 g pieczarek (białych lub brązowych)
- 2 jajka rozmiar M
- 6-8 łyżek bułki tartej
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 1 jajko do nasmarowania pieczeni
Piekarnik rozgrzej do 190 st C. Przygotuj też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zacznij od przygotowania i umycia warzyw. Dynię piżmową przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę (o boku mniej więcej 1 cm).
Z pora odetnij ciemnozielony koniec, usuń też uszkodzone liście. Pokrój por w plasterki, przełóż do durszlaka i dokładnie wypłukuj pod bieżącą wodą.
Pieczarki umyj dokładnie. 3 lub 4 duże ładne pieczarki odłóż. Resztę drobno pokrój – jeśli są małe, wystarczy pokroić w plasterki. Jeśli nieco większe to bardziej posiekaj grzyby.
Smażenie składników możesz zrobić jednocześnie na 3 patelniach lub partiami jeden po drugim. Na jednej patelni na oliwie z oliwek lub oleju należy podsmażyć dynię. To smażenie zajmie Ci około 10-12 minut, bo dynia musi zrobić się miękka. Pamiętaj, aby mieszać dynię od czasu do czasu, aby zrumieniła się z różnych stron.
Na drugiej patelni podsmaż por, z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju i sporą szczyptą soli.
Na trzeciej patelni smaż pieczarki, zarówno te drobno pokrojone, jak i te w całości odłożone wcześniej. Na patelnie dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek i nieco masła. Pieczarki należy posolić do smaku.
Wszystkie warzywa powinny stać się miękkie i przyrumienione.
W kolejnym kroku zdejmij z patelni całe pieczarki i odłóż. Resztę warzyw przełóż do jednej miski i wymieszaj. Warzywa powinny nieco przestygnąć i dopiero wtedy spróbuj je, dopraw solą, pieprzem, dodaj dwa rodzaje papryki. Jak uzyskasz odpowiedni smak nadzienia, dodaj jajka i bułkę tartą i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na 2 części o długości 40% i 60% ciasta. Ta mniejsza będzie częścią spodnią, a większą przykryjesz górę. Na blaszce na papierze do pieczenia połóż mniejszą część ciasta i nakładaj na nią przygotowany farsz. Ważne: pozostaw obrzeże na mniej więcej 2-2,5 cm, tak aby później skleić ciasto. Włóż najpierw 3/4 farszu. Wtedy weź całe pieczarki i wetknij je w farsz. Dzięki temu po przekrojeniu w niektórych plastrach pieczeni uzyskasz piękny efekt całej pieczarki!
Następnie dołóż resztę farszu na górę i przykryj pieczeń drugim arkuszem ciasta, w razie potrzeby naciągając go delikatnie. Boki zawiń i dobrze sklej, a na koniec za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
Tak przygotowaną pieczeń wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 30-35 minut, aż ciasto urośnie i piecze nabierze piękne rumianego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń na 5-10 minut i dopiero wtedy krój w grube plastry. Pieczeń może być podawana na ciepło i zimno, w obu wersjach jest pyszna!