VEGE

Placki warzywne

Składniki:

  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średniej wielkości pietruszka (korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawałek selera 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 
  • olej rzepakowy do smażenia 

 

placki warzywne

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na 5 minut na sitko i odciśnij z nadmiaru soku.

Warzywa przełóż do miski, dodaj jajka, przyprawy do smaku, drobno pokrojony szczypiorek, kaszę mannę i mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencję ciasta możesz regulować dodając więcej mąki. Powinna być spójna. 

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj małe porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złocisto. Odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowym lub czosnkowym.