VEGE
Placki z ziemniaków i cukinii podane z jajkiem sadzonym
Składniki (4 porcje - 16 sztuk):
- ziemniaki - 4 duże - 500 g
- cukinia - 1 średnia sztuka ok. 300-400 g)
- cebulka dymka - 2 sztuki, ze szczypiorkiem
- jajka - 2 sztuki
- mąka - 4 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
- jajko - 4 sztuki (na jajka sadzone)
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Cukinię również zetrzyj do ziemniaków (nie obieraj). Dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywa z wody, która się wydzieliła.
Cebulkę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj także 2 jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko razem wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżka nakładaj porcje ciasta, formując płaskie, okrągłe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe placki podawaj z jajkami sadzonymi, posypane dymką.