Placki z ziemniaków i cukinii podane z jajkiem sadzonym
Składniki (4 porcje - 16 sztuk):
ziemniaki - 4 duże - 500 g
cukinia - 1 średnia sztuka ok. 300-400 g)
cebulka dymka - 2 sztuki, ze szczypiorkiem
jajka - 2 sztuki
mąka - 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
jajko - 4 sztuki (na jajka sadzone)
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Cukinię również zetrzyj do ziemniaków (nie obieraj). Dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywa z wody, która się wydzieliła.
Cebulkę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj także 2 jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko razem wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżka nakładaj porcje ciasta, formując płaskie, okrągłe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe placki podawaj z jajkami sadzonymi, posypane dymką.