VEGE

Placki z ziemniaków i cukinii podane z jajkiem sadzonym

vegetable vegetable

Składniki (4 porcje - 16 sztuk):

  • ziemniaki - 4 duże - 500 g
  • cukinia - 1 średnia sztuka ok. 300-400 g)
  • cebulka dymka - 2 sztuki, ze szczypiorkiem
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • jajko - 4 sztuki (na jajka sadzone)
     

cukinia

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Cukinię również zetrzyj do ziemniaków (nie obieraj). Dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywa z wody, która się wydzieliła.

Cebulkę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj także 2 jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko razem wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżka nakładaj porcje ciasta, formując płaskie, okrągłe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe placki podawaj z jajkami sadzonymi, posypane dymką.