Podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową
Składniki (4 porcje):
Podpłomyki:
- 240 g mÄ…ki pszennej
- 200 ml wrzÄ…cej wody
- ½ łyżeczki soli
Salsa:
- 2 duże pomidory
- 2 zÄ…bki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kilkanaście listków bazylii
- Sól, pieprz
Oraz:
- 2 średnie cukinie
- 2 garście rukoli
Mąkę wymieszaj w misce z solą. Wlej wrzątek i połącz składniki łyżką. Po chwili wyrób ręką gładkie ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
Pomidory umyj i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną bazylię i oliwę. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj.
Cukinie pokrój w plasterki grubości około 6 mm. Oprósz solą z obu stron. Zgrilluj na patelni.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości 2 mm. Rozgrzej mocno dużą patelnię i połóż pierwszy placek, zmniejsz płomień i smaż podpłomyk przez 2-3 minuty. Gdy od spodu urosną i ładnie zrumienią się bąble z powietrzem, przewróć placek na drugą stronę. Upraż pozostałe podpłomyki.
Na podpłomykach układaj rukolę, na nią salsę pomidorową, a na wierzchu grillowaną cukinię.