VEGE

Podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową

Składniki (4 porcje):

Podpłomyki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Salsa:

  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól, pieprz

Oraz:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 garście rukoli
     

podpłomyki z cukinią

Mąkę wymieszaj w misce z solą. Wlej wrzątek i połącz składniki łyżką. Po chwili wyrób ręką gładkie ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.

Pomidory umyj i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną bazylię i oliwę. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj.

Cukinie pokrój w plasterki grubości około 6 mm. Oprósz solą z obu stron. Zgrilluj na patelni.

Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości 2 mm. Rozgrzej mocno dużą patelnię i połóż pierwszy placek, zmniejsz płomień i smaż podpłomyk przez 2-3 minuty. Gdy od spodu urosną i ładnie zrumienią się bąble z powietrzem, przewróć placek na drugą stronę. Upraż pozostałe podpłomyki.

Na podpłomykach układaj rukolę, na nią salsę pomidorową, a na wierzchu grillowaną cukinię.