do podania: kwaśna śmietana 18% lub domowy sos czosnkowy (wymieszaj jogurt grecki ze startym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, możesz do sosu dodać nieco świeżych ziół – koperku i natki pietruszki)
Brokuł w całości zetrzyj na tarce na małych oczkach (możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego).
Do brokuła dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę pszenną i ziemniaczaną, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i formuj na patelni niewielkie placuszki. Smaż je przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż placki się zrumienią, a brokuł przestanie być surowy.
Usmażone placki podawaj z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.