VEGE

Proste placki z brokuła

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana 18% lub domowy sos czosnkowy (wymieszaj jogurt grecki ze startym ząbkiem czosnku, odrobiną soli, możesz do sosu dodać nieco świeżych ziół – koperku i natki pietruszki)

 

placki z brokuła

Brokuł w całości zetrzyj na tarce na małych oczkach (możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego).

Do brokuła dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę pszenną i ziemniaczaną, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i formuj na patelni niewielkie placuszki. Smaż je przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż placki się zrumienią, a brokuł przestanie być surowy.

Usmażone placki podawaj z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.