{*
*}
VEGE

Ratatouille

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
  • 1 większa cukinia
  • 3 pomidory malinowe (najlepiej czerwony i żółty)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

sos warzywny do Ratatouille:

  • 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, cukru do smaku

 

ratatouille

Zacznij od przygotowania sosu. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i przesmaż całość. Następnie dodaj krojone pomidory, przyprawy oraz cukier do smaku. Duś sos ok. 15 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje.

Sos przełóż do naczynia do zapiekania, wyrównaj. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plasterki. Od krawędzi naczynia, aż do środka układaj naprzemiennie plasterki warzyw.

Oliwę połącz z drobno posiekanym czosnkiem, solą i suszonym oregano. Powstałą mieszanką posmaruj warzywa z wierzchu. Całość zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.