VEGE
Ratatouille
Składniki:
- 1 większy bakłażan
- 1 większa cukinia
- 3 pomidory malinowe (najlepiej czerwony i żółty)
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
sos warzywny do Ratatouille:
- 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, cukru do smaku
Zacznij od przygotowania sosu. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i przesmaż całość. Następnie dodaj krojone pomidory, przyprawy oraz cukier do smaku. Duś sos ok. 15 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje.
Sos przełóż do naczynia do zapiekania, wyrównaj. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plasterki. Od krawędzi naczynia, aż do środka układaj naprzemiennie plasterki warzyw.
Oliwę połącz z drobno posiekanym czosnkiem, solą i suszonym oregano. Powstałą mieszanką posmaruj warzywa z wierzchu. Całość zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.