VEGE
Sałatka makaronowa z pomidorami, papryką, ogórkiem, oliwkami i fetą
Składniki (4 porcje):
- 320 g makaronu świderki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średni ogórek
- 2 pomidory
- 200 g sera feta
- 100 g zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, następnie polej oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Do makaronu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ogórek oraz pomidory. Dodaj pokrojone na plasterki oliwki oraz pokruszony ser feta. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
Sałatkę podawaj udekorowaną bazylią.