{*
*}
VEGE

Sałatka makaronowa z pomidorami, papryką, ogórkiem, oliwkami i fetą

Składniki (4 porcje):

  • 320 g makaronu świderki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średni ogórek
  • 2 pomidory
  • 200 g sera feta
  • 100 g zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji
     

sałatka makaronowa

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, następnie polej oliwą i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.  Dobrze wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Do makaronu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ogórek oraz pomidory. Dodaj pokrojone na plasterki oliwki oraz pokruszony ser feta. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.

Sałatkę podawaj udekorowaną bazylią.