VEGE

Sernik dyniowy

Składniki:

spód:

  • 50 g czekolady białej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 120 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki pszennej

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 300 g pure z dyni 
  • 200 g serka mascarpone 
  • 3 jajka L
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:

  • 150 g kajmaku
  • cukier puder do oprószenia

 

sernik dyniowy

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Białą czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub w małym rondelku. Przestudzone składniki połącz z jajkiem, mielonymi migdałami i mąką. Formę (wymiary: 25 cm  x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na spód, wyrównaj i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Pozostaw do przestygnięcia.

W większej misce zmiksuj ze sobą krótko wszystkie składniki na masę serową. Zwróć uwagę, żeby były w temperaturze pokojowej.

Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Na wierzch rozłóż w kilku miejscach po łyżce kajmaku i z pomocą wykałaczki zrób wzorki na całym serniku. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 75 minut.

Studź przy otwartych drzwiach piekarnika. Po przestygnięciu schłodź w lodówce, oprósz cukrem pudrem i serwuj.