Sernik dyniowy
Składniki:
spód:
- 50 g czekolady białej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 120 g mielonych migdałów
- 40 g mąki pszennej
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 300 g pure z dyni
- 200 g serka mascarpone
- 3 jajka L
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- 150 g kajmaku
- cukier puder do oprószenia
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Białą czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub w małym rondelku. Przestudzone składniki połącz z jajkiem, mielonymi migdałami i mąką. Formę (wymiary: 25 cm x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę na spód, wyrównaj i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Pozostaw do przestygnięcia.
W większej misce zmiksuj ze sobą krótko wszystkie składniki na masę serową. Zwróć uwagę, żeby były w temperaturze pokojowej.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Na wierzch rozłóż w kilku miejscach po łyżce kajmaku i z pomocą wykałaczki zrób wzorki na całym serniku. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, funkcja grzanie góra - dół i piecz ok. 75 minut.
Studź przy otwartych drzwiach piekarnika. Po przestygnięciu schłodź w lodówce, oprósz cukrem pudrem i serwuj.