VEGE
Śniadaniowe mufinki jajeczne z papryką, pieczarkami, zielonym groszkiem i żółtym serem
Składniki (6 sztuk):
- jajka - 4 sztuki
- mleko - 4 łyżki
- sól i pieprz
- czerwona papryka - 1/2 sztuki
- pieczarki - 100 g
- zielony groszek (świeży lub mrożony) - 50 g
- żółty ser - 30 g
- olej do posmarowania foremek
Pieczarki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki przez ok. 10 minut, aż zmniejszą swoją objętość. Paprykę pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce.
Foremki na mufinki posmaruj olejem. Ułóż w nich po trochu pieczarek, papryki i zielonego groszku.
W misce rozbełtaj jajka, z mlekiem, solą i pieprzem. Dodaj starty żółty ser. Masę rozlej do foremek na mufinki.
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut.