VEGE

Śniadaniowe mufinki jajeczne z papryką, pieczarkami, zielonym groszkiem i żółtym serem

Składniki  (6 sztuk):

  • jajka - 4 sztuki
  • mleko - 4 łyżki 
  • sól i pieprz
  • czerwona papryka - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 100 g 
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 50 g
  • żółty ser - 30 g
  • olej do posmarowania foremek
     

muffinki śniadaniowe

Pieczarki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki przez ok. 10 minut, aż zmniejszą swoją objętość. Paprykę pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce.

Foremki na mufinki posmaruj olejem. Ułóż w nich po trochu pieczarek, papryki i zielonego groszku.

W misce rozbełtaj jajka, z mlekiem, solą i pieprzem. Dodaj starty żółty ser. Masę rozlej do foremek na mufinki.

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut.