{*
*}

Soczysta karkówka na karmelizowanej kapuście

Składniki (4 porcje):

  • 4 steki z karkówki wieprzowej po 200 g
  • 400 g poszatkowanej drobno kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka listków świeżej szałwii
  • Sól, pieprz
     

karkówka z kapusta

Plastry karkówki zamarynuj w 2 łyżkach oleju, tymianku, szałwii, soli i pieprzu. Odstaw na 1 godzinę.

Na dużej patelni rozgrzej masło i łyżkę oleju. Smaż na lekko złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Wrzuć kapustę i wlej ¼ szkl. wody. Duś 5 minut. Gdy woda odparuje, zwiększ moc palnika, dodaj miód i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż kapusta odrobinę się zrumieni.

Zamarynowane mięso grilluj po 5 minut z każdej strony.

Podawaj np. z pieczonymi talarkami ziemniaków.