Soczysta karkówka na karmelizowanej kapuście
Składniki (4 porcje):
- 4 steki z karkówki wieprzowej po 200 g
- 400 g poszatkowanej drobno kapusty
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Kilka listków świeżej szałwii
- Sól, pieprz
Plastry karkówki zamarynuj w 2 łyżkach oleju, tymianku, szałwii, soli i pieprzu. Odstaw na 1 godzinę.
Na dużej patelni rozgrzej masło i łyżkę oleju. Smaż na lekko złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Wrzuć kapustę i wlej ¼ szkl. wody. Duś 5 minut. Gdy woda odparuje, zwiększ moc palnika, dodaj miód i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż kapusta odrobinę się zrumieni.
Zamarynowane mięso grilluj po 5 minut z każdej strony.
Podawaj np. z pieczonymi talarkami ziemniaków.