{*
*}
VEGE

Stir-fry z bakłażanem i cukinią

Składniki (4 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 mniejszy bakłażan
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm. korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • Po kilka gałązek bazylii i kolendry

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
     

stir-fry z bakłązanem i cukinią

Cukinię pokrój w grubsze półplasterki. Bakłażana pokrój w plastry, które następnie przekrój na 4 części.

Czosnek i imbir posiekaj drobno, papryczkę pokrój w plasterki.

W dużym woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chili. Smaż klika sekund, dodaj cukinię i bakłażana. Smaż często mieszając aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.

Składniki sosu wymieszaj ze sobą, a następnie wlej do warzyw na patelni. Dodaj posiekane listki bazylii i kolendry. Podgrzewaj do momentu aż sos się zagęści.

Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.