VEGE
Stir-fry z bakłażanem i cukinią
Składniki (4 porcje):
- 1 cukinia
- 1 mniejszy bakłażan
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm. korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili
- Po kilka gałązek bazylii i kolendry
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Cukinię pokrój w grubsze półplasterki. Bakłażana pokrój w plastry, które następnie przekrój na 4 części.
Czosnek i imbir posiekaj drobno, papryczkę pokrój w plasterki.
W dużym woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chili. Smaż klika sekund, dodaj cukinię i bakłażana. Smaż często mieszając aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
Składniki sosu wymieszaj ze sobą, a następnie wlej do warzyw na patelni. Dodaj posiekane listki bazylii i kolendry. Podgrzewaj do momentu aż sos się zagęści.
Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.