Stir Fry z fasolką z tofu
Składniki:
- 180-200 g tofu (klasycznego lub wędzonego)
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 2 szklanki drobniej pokrojonej fasolki szparagowej
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 cm świeżego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki posiekanej dymki ze szczypiorem
- ziarna sezamu do posypania
- do podania: biały ryż jaśminowy lub basmati
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tofu odsącz z zalewy i osusz, przekrój wzdłuż na pół i połóż na ręczniku papierowym, lekko dociskając, aby ręcznik zebrał nadmiar płynów ze środka.
Następnie pokrój je w kostkę o boku około 2-3 cm i dopraw solą i pieprzem. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj tofu i dokładnie wymieszaj. Mąka powinna dokładnie otoczyć kawałki ze wszystkich stron.
Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Przed smażeniem warto ją zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut. Nie jest to konieczne, ale podczas smażenia fasolka nie zmięknie za bardzo. Wybór pozostawiam Tobie.
Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a świeży imbir drobno posiekaj.
W miseczce połącz ze sobą sos sojowy, cukier, sproszkowany imbir, oraz 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszaj.
Na patelnię dodaj 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Jak się podgrzeją dodaj na patelnię tofu i podsmażaj obracając tofu, aby podsmażyło się równomiernie. Kiedy tofu zrobi się chrupiące zdejmij je z patelni i odstaw.
Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wrzuć na niego posiekany czosnek i imbir. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj fasolkę szparagową (wcześniej zblanszowaną wrzątkiem lub surową). Podsmażaj przez 2-3 minuty na dość dużym ogniu, po czym wlej przygotowany wcześniej sos. Podsmażaj całość przez 6-7 minut mieszając.
Na talerzu układaj ugotowany ryż, fasolkę w sosie oraz na niej chrupiące tofu. Posyp sezamem i posiekaną dymką. Podawaj.