VEGE

Syrop z cebuli i czosnku

Składniki:

  • 4 średnie cebule
  • 1 cytryna w całości + sok z połowy drugiej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku Galicyjskiego
  • 5-6 łyżek miodu
  • opcjonalnie: kilka goździków

 

syrop z cebuli

Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki lub w piórka. Skórkę z cytryny dokładnie wyszoruj. Pokrój cytrynę w plasterki, a z połowy drugiej wyciśnij sok. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Jeden duży słoik lub dwa mniejsze dokładnie umyj i wyparz.

Do słoika wkładaj piętrami cebulę, plasterki cytryny i plasterki czosnku, dokładając po każdym piętrze 1 łyżkę miodu. Postępuj tak do wyczerpania się składników. Jeśli nie przepadasz za smakiem cebuli dołóż kilka goździków, fantastycznie uzupełnią smak syropu.

Po włożeniu wszystkich składników uzupełnij słój pozostałym miodem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.

Słoik przykryj gazą lub nałóż wieczko, ale bez zakręcania. Pozostaw go w warunkach pokojowych około 12 godzin. Następnie zakręć szczelnie słój i wstaw go do lodówki na 12-24 h. Dajej odcedź syrop, wlej do słoiczka lub buteleczki i podawaj.