VEGE

Tarta z pomidorami i fetą

Składniki:

ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 żółtka lub 1 duże jajko
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 2 pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g sera feta
  • 40 g tartej mozzarelli lub parmezanu
  • listki bazylii oraz posiekany szczypiorek do dekoracji

 

tarta z pomidorami

Składniki na kruche ciasto przełóż do miski, dodaj schłodzone masło posiekane w kostkę i całość zagnieć energicznie na jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Formę do tarty wyklej ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Spód podpiecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Następnie ściągnij obciążenie i podpiecz go jeszcze przez 10 minut.

Na lekko przestygnięty spód wyłóż plastry pomidora oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki. Między pomidory poutykaj piórka czerwonej cebuli.

W miseczce rozbełtaj jajka, połącz je ze śmietanką, tartym parmezanem, przyprawami oraz pokruszoną w dłoniach fetą. Przygotowaną mieszanką zalej pomidory. Wierzch tarty dodatkowo posyp tartym serem oraz suszonym oregano.

Tartę zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Masa powinna się ściąć, a tarta przyrumienić.

Po upieczeniu udekoruj tartę świeżą bazylią i posiekanym szczypiorkiem.