
Tarta z pomidorami i fetą
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 żółtka lub 1 duże jajko
- 140 g zimnego masła
- szczypta soli
farsz:
- 2 pomidory
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- 2 jaja
- 100 ml śmietany kremówki
- 60 g sera feta
- 40 g tartej mozzarelli lub parmezanu
- listki bazylii oraz posiekany szczypiorek do dekoracji
Składniki na kruche ciasto przełóż do miski, dodaj schłodzone masło posiekane w kostkę i całość zagnieć energicznie na jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Formę do tarty wyklej ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Spód podpiecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół. Następnie ściągnij obciążenie i podpiecz go jeszcze przez 10 minut.
Na lekko przestygnięty spód wyłóż plastry pomidora oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki. Między pomidory poutykaj piórka czerwonej cebuli.
W miseczce rozbełtaj jajka, połącz je ze śmietanką, tartym parmezanem, przyprawami oraz pokruszoną w dłoniach fetą. Przygotowaną mieszanką zalej pomidory. Wierzch tarty dodatkowo posyp tartym serem oraz suszonym oregano.
Tartę zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Masa powinna się ściąć, a tarta przyrumienić.
Po upieczeniu udekoruj tartę świeżą bazylią i posiekanym szczypiorkiem.