Tosty z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4-5 kromek chleba
- 15-20 małych białych lub brązowych pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- po 1 jajku na każdy tost
- pół łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii lub koperku do podania
Pieczarki umyj i osusz. Pokrój pieczarki na cienkie plasterki, nie usuwając ogonków. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj masło. Wrzuć na patelnię pieczarki, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, obracając je w połowie smażenia. 2 minuty przed końcem smażenia dodaj na patelnię plasterki czosnku i podsmaż je razem z pieczarkami.
Skrop pieczywo oliwą z oliwek z dwóch stron i podsmaż kromki na drugiej patelni lub wykorzystaj do tego piekarnik, elektryczny grill lub opiekacz. Ważne, aby pieczywo zamienić w pyszne i chrupiące grzanki.
Na patelni rozgrzej olej i wbij jajka. Posól jaja, możesz też dodać odrobinę pieprzu. Podsmażaj do czasu kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Na talerzu połóż grzanki, dodaj na nie podsmażone pieczarki z czosnkiem, a na nich połóż jajko sadzone. Całość posyp odrobiną płatków chilli, świeżo mielonym pieprzem i dodaj świeże zioła (koperek lub małe listki bazylii). Podawaj od razu!