VEGE

Tosty z pieczarkami i jajkiem sadzonym

vegetable vegetable

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba
  • 15-20 małych białych lub brązowych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po 1 jajku na każdy tost
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii lub koperku do podania

 

tosty z pieczarkami

Pieczarki umyj i osusz. Pokrój pieczarki na cienkie plasterki, nie usuwając ogonków. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj masło. Wrzuć na patelnię pieczarki, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, obracając je w połowie smażenia. 2 minuty przed końcem smażenia dodaj na patelnię plasterki czosnku i podsmaż je razem z pieczarkami.

Skrop pieczywo oliwą z oliwek z dwóch stron i podsmaż kromki na drugiej patelni lub wykorzystaj do tego piekarnik, elektryczny grill lub opiekacz. Ważne, aby pieczywo zamienić w pyszne i chrupiące grzanki.

Na patelni rozgrzej olej i wbij jajka. Posól jaja, możesz też dodać odrobinę pieprzu. Podsmażaj do czasu kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Na talerzu połóż grzanki, dodaj na nie podsmażone pieczarki z czosnkiem, a na nich połóż jajko sadzone. Całość posyp odrobiną płatków chilli, świeżo mielonym pieprzem i dodaj świeże zioła (koperek lub małe listki bazylii). Podawaj od razu!