Tradycyjne leczo z kiełbasą
Składniki (4 porcje):
- cebula - 2 sztuki
- papryka czerwona - 2 sztuki
- papryka żółta - 1 sztuka
- cukinia - 1 średnia sztuka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- kiełbasa - 2-3 kiełbasy wiejskie/śląskie - 300 g
- oregano - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1,5 łyżeczki
- ostra papryka - 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa - 3 łyżki
- natka pietruszki do podania
Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w kostkę lub w paski, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć na nią cebulę oraz kiełbasę i smaż mieszając od czasu do czasu przez 7-8 minut.
Następnie dodaj cukinię oraz paprykę i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw oregano, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Podawaj z pieczywem udekorowane natką pietruszki.