{*
*}

Tradycyjne leczo z kiełbasą

Składniki (4 porcje):

  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cukinia - 1 średnia sztuka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • kiełbasa - 2-3 kiełbasy wiejskie/śląskie - 300 g
  • oregano - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1,5 łyżeczki
  • ostra papryka - 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa - 3 łyżki
  • natka pietruszki do podania
     

leczo

Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w kostkę lub w paski, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć na nią cebulę oraz kiełbasę i smaż mieszając od czasu do czasu przez 7-8 minut.

Następnie dodaj cukinię oraz paprykę i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw oregano, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Podawaj z pieczywem udekorowane natką pietruszki.