Zapiekane warzywa z makaronem
Składniki:
- 150 g makaronu, np. świderki, rurki
- 300 g różyczek kalafiora
- 150 g różyczek brokuła
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól do smaku
sos:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 50 g tartej mozzarelli
- pieprz, sól
- szczypta pieprzu i soli
Makaronu ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 5 minut przed końcem gotowania do makaronu dodaj różyczki kalafiora oraz brokuła. Gotuj wszystko razem przez kilka minut. Produkty odcedź i przelej zimną wodą.
Por posiekaj w talarki i podsmaż na maśle, kiedy będzie miękki dodaj posiekany czosnek. Przesmaż składniki przez chwilę i wyłącz grzanie. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść. Do naczynia wyłóż odcedzony makaron, kalafiora i różyczki. Dodaj posmażony por z czosnkiem oraz pomidorki koktajlowe.
Śmietankę wymieszaj z mascarpone, połową sera, musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Powstałym sosem polej wszystkie składniki, wymieszaj i posyp jeszcze z wierzchu serem. Zapiekaj danie przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Podawaj udekorowane listkami bazylii.