Zapiekane warzywa z makaronem
Składniki:
- 150 g makaronu, np. świderki, rurki
 - 300 g różyczek kalafiora
 - 150 g różyczek brokuła
 - 100 g pomidorków koktajlowych
 - 1 biała część pora
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka masła
 - pieprz, sól do smaku
 
sos:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
 - 2 łyżki serka mascarpone
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - 50 g tartej mozzarelli
 - pieprz, sól
 - szczypta pieprzu i soli
 

Makaronu ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 5 minut przed końcem gotowania do makaronu dodaj różyczki kalafiora oraz brokuła. Gotuj wszystko razem przez kilka minut. Produkty odcedź i przelej zimną wodą.
Por posiekaj w talarki i podsmaż na maśle, kiedy będzie miękki dodaj posiekany czosnek. Przesmaż składniki przez chwilę i wyłącz grzanie. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść. Do naczynia wyłóż odcedzony makaron, kalafiora i różyczki. Dodaj posmażony por z czosnkiem oraz pomidorki koktajlowe.
Śmietankę wymieszaj z mascarpone, połową sera, musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Powstałym sosem polej wszystkie składniki, wymieszaj i posyp jeszcze z wierzchu serem. Zapiekaj danie przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Podawaj udekorowane listkami bazylii.