VEGE

Zapiekane warzywa z makaronem

Składniki:

  • 150 g makaronu, np. świderki, rurki
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 150 g różyczek brokuła
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól do smaku

sos:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 50 g tartej mozzarelli
  • pieprz, sól
  • szczypta pieprzu i soli 

 

zapiekane warzywa

Makaronu ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 5 minut przed końcem gotowania do makaronu dodaj różyczki kalafiora oraz brokuła. Gotuj wszystko razem przez kilka minut. Produkty odcedź i przelej zimną wodą. 

Por posiekaj w talarki i podsmaż na maśle, kiedy będzie miękki dodaj posiekany czosnek. Przesmaż składniki przez chwilę i wyłącz grzanie. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść. Do naczynia wyłóż odcedzony makaron, kalafiora i różyczki. Dodaj posmażony por z czosnkiem oraz pomidorki koktajlowe.

Śmietankę wymieszaj z mascarpone, połową sera, musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Powstałym sosem polej wszystkie składniki, wymieszaj i posyp jeszcze z wierzchu serem. Zapiekaj danie przez 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Podawaj udekorowane listkami bazylii.