{*
*}

Zupa gołąbkowa z kapustą, papryką, pomidorami, mielonym mięsem i ryżem

Składniki (4 porcje):

  • olej lub oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 300 g
  • majeranek - 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • marchewka - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • kapusta biała lub włoska - 1/2 małej główki
  • pomidory z puszki - 1 puszka krojonych
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • 2 litry wody
  • ryż - 100 g
  • do podania - posiekany koperek
     

zupa gołąbkowa

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj mięso mielone oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż cały czas mieszając przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli a mięso zmieni kolor.

Dodaj przyprawy, marchewkę startą na dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż nadal mieszając przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj wodę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

Dodaj pomidory z puszki oraz ryż i gotuj kolejne 15 minut.

Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 2 minuty.

Zupę podawaj posypaną koperkiem.