Zupa gołąbkowa z kapustą, papryką, pomidorami, mielonym mięsem i ryżem
Składniki (4 porcje):
- olej lub oliwa - 2 łyżki
- cebula - 2 sztuki
- mielona wieprzowina - 300 g
- majeranek - 1/2 łyżeczki
- słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- marchewka - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- kapusta biała lub włoska - 1/2 małej główki
- pomidory z puszki - 1 puszka krojonych
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- 2 litry wody
- ryż - 100 g
- do podania - posiekany koperek
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj mięso mielone oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż cały czas mieszając przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli a mięso zmieni kolor.
Dodaj przyprawy, marchewkę startą na dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż nadal mieszając przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj wodę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
Dodaj pomidory z puszki oraz ryż i gotuj kolejne 15 minut.
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 2 minuty.
Zupę podawaj posypaną koperkiem.