VEGE
Zupa krem z cebuli i czosnku
Składniki:
- 900 g cebuli
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 10 ząbków czosnku (polecam galicyjski)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 1 litr bulionu lub wody
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 60 g serka mascarpone
do podania:
- tarty ser żółty
- domowe grzanki lub groszek ptysiowy
- posiekana natka pietruszki
Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a ziemniaki w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, dodaj masło i na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę na złocisto. Następnie dodaj czosnek, suszony tymianek i ziemniaki.
Często mieszając przesmaż składniki przez 2-3 minuty, zalej gorącym bulionem i doprowadź do zagotowania. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolity, aksamitny krem.
Zupę podawaj z domowym grzankami lub groszkiem ptysiowym, udekorowaną natką pietruszki. Opcjonalnie polecam dodać również garść tartego sera.