{*
*}
VEGE

Zupa krem z cebuli i czosnku

Składniki:

  • 900 g cebuli
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 10 ząbków czosnku (polecam galicyjski)
  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 1 litr bulionu lub wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 60 g serka mascarpone

do podania:

  • tarty ser żółty
  • domowe grzanki lub groszek ptysiowy
  • posiekana natka pietruszki

 

zupa z cebuli

Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a ziemniaki w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, dodaj masło i na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę na złocisto. Następnie dodaj czosnek, suszony tymianek i ziemniaki.

Często mieszając przesmaż składniki przez 2-3 minuty, zalej gorącym bulionem i doprowadź do zagotowania. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolity, aksamitny krem.

Zupę podawaj z domowym grzankami lub groszkiem ptysiowym, udekorowaną natką pietruszki. Opcjonalnie polecam dodać również garść tartego sera.