{*
*}
VEGE

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z grzankami i chipsami z boczku

Składniki (4 porcje):

  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 główki
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • bulion warzywny lub drobiowy - 1,5 l
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • śmietanka 18% tłuszczu - 60 ml
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek bagietki lub białego chleba
  • boczek wędzony - 4 plastry
  • natka pietruszki


  •  

zupa ziemniaczano-czosnkowa

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej z masłem. Wrzuć na niego cebulę i smaż, aż się zeszkli, 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze minutę.

Wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, następnie gotuj ją na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zmiksuj zupę na krem. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na papierze do pieczenia rozłóż plastry boczku. Chleb lub bagietkę pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami oleju, ułóż na blasze obok boczku i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut aż boczek i grzanki będą chrupiące.

Gotowy krem nalej do misek. Udekoruj grzankami i chipsami z boczku. Posyp natką pietruszki.