{*
*}

Rzodkiewka

Rzodkiewka to warzywo spokrewnione z kapustą. Jedna z bardziej wyczekiwanych nowalijek, pojawiająca się już w marcu. Najczęstszą odmianą barwną jest czerwona, jednak warzywo to występuje w licznych wariantach kolorystycznych od różowego, żółtego, karminowego po piały i fioletowy.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Niewiele osób wie, że liście rzodkiewki są jadalne. Można wykorzystywać je jako dodatek do kanapek czy wielowarzywnych surówek. Rzodkiewka charakteryzuje się nie tylko walorami smakowymi, ale także licznymi prozdrowotnymi. Jest warzywem zasobnym w witaminy, składniki mineralne oraz związki aktywne. Wykorzystać można ją zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej czy kiszonej. Wartą uwagi formą tego warzywa są kiełki.

Świeża rzodkiewka to dobre źródło witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta karotenu.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa
GATUNKI

Rzodkiew zwyczajna

Nazywana popularnie rzodkiewką – choć spotkać można ją wielu odmianach barwnych oraz w formie kulistej lub podłużnej, to jej miąższ jest zawsze biały.

Rzodkiew biała

Jest znacznie większa od rzodkiewki. Jej korzeń jest biały lub lekko kremowy. Charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, gdzie przyrządza się z niej przede wszystkim surówki lub dodatki do zup.

Czarna rzodkiew

Mylona niekiedy z rzepą. Charakteryzuje się czarną twardą skórką i białym miąższem. Odmiana mniej popularna choć równie korzystna dla zdrowia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g rzodkiewki:

15 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

0,7 g

BIAŁKO

0,1 g

TŁUSZCZE

3,4 g

WĘGLOWODANY

14,8 mg

WITAMINA C

10 mg

MAGNEZ

Rzodkiew DLA ZDROWIA
Dla zestresowanych

Rzodkiewka jest dobrym źródłem magnezu, który ma właściwości ochronne na układ nerwowy. Ponadto pierwiastek ten pomaga unormować ciśnienie tętnicze krwi, a także korzystnie wpływa na uregulowanie gospodarki węglowodanowej.

Dla zgrabnej sylwetki

Rzodkiewka jest produktem niskokalorycznym, dlatego jest tak dobrym wyborem dla osób odchudzających się. W postaci świeżej, jak i kiszonej czy kiełków, urozmaici niskokaloryczne potrawy i dostarczy wielu składników odżywczych.

Przyjazna dla cukrzyków

Rzodkiewka jest produktem o niskim indeksie glikemicznym. Jej regularne spożywanie sprzyja regulacji stężenia glukozy we krwi.  

Dobra da układu krążenia

Przeciwutleniacze zawarte w rzodkiewce wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Substancjami tymi są przede wszystkim polifenole, które mogą chronić serce, jak również zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych.

MAPA PRODUKCJI

Rzodkiewka jest jedną z najpopularniejszych nowalijek, którą zaleca się spożywać ze względu na nieocenione właściwości lecznicze. W Polsce rzodkiewka uprawia jest przede wszystkim w polu, jej duże uprawy znajdują się w województwie dolnośląskim. Rzodkiewka może być także uprawiana pod osłonami – główne uprawy w tunelach foliowych są popularne m.in. w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego.

Mapa produkcji

SEZONOWOŚĆ

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz