Jesienią i zimą powinniśmy jeszcze więcej uwagi poświęcać zrównoważonej i zdrowej diecie. W tym okresie musimy szczególnie dbać o odporność ze względu na powszechność przeziębień i grypy. Pozornie zimą nie mamy dostępu do świeżych, polskich warzyw. Co prawda na sklepowych półkach i targowiskach znajdziemy nieco inne produkty niż latem, jednak krajowi dostawcy zadbają o nasze zdrowie przez cały rok proponując wiele wartościowych produktów.
Jedną z możliwości korzystania z dobrodziejstw polskich warzyw jest korzystanie z przetworów ale tym razem zwracamy uwagę na świeże, pyszne, polskie produkty, dostępne jesienią i zimą. Co zatem jeść w tym czasie? Poniżej prezentujemy grupy warzyw, które nie tylko świetnie się przechowują, ale również mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz powinny być podstawową częścią zbilansowanej diety.
Warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por)
Nie tylko poprawiają smak zimowych potraw. Są także orężem w walce z wirusami i bakteriami. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Poza wspomaganiem naszej odporności, zwalczają objawy przeziębień i innych chorób układu oddechowego.
Warzywa korzeniowe (marchew, nurak, korzeń pietruszki, selera, czarna rzepa)
Buraki wspomagają układ krwionośny i odpornościowy. Marchew jest świetnym źródłem witaminy A (beta-karotenu), co jest szczególnie istotne, gdy dni są krótsze i mniej słoneczne. Czarna rzepa, seler i pietruszka również zawierają wiele witamin i błonnika, co jest nieocenione w okresie jesienno-zimowym.
Warzywa kapustne (kapusta biała i czerwona, brukselka)
Biała i czerwona kapusta to źródła witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Są tez bogate w rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Również brukselka jest źródłem wielu witamin: A, C, E, H i witamin z grupy B. Warto po nie sięgaćw okresie przeziębień.