{*
*}

Co jeść jesienią i zimą, czyli Moc Polskich Warzyw w diecie przez cały rok

20 listopada 2021
Spis treści
Polskie warzywa można jeść przez cały rok, również poza okresem, w którym rosną. Nasza dieta zawsze powinna obfitować w sezonowe, nieimportowane produkty, pochodzące od lokalnych dostawców. Warzywa są łatwo dostępne i można przygotować z nich niezliczoną liczbę pysznych i prostych dań. Moc witamin i składników odżywczych wzmacnia nasz organizm w czasie przeziębień i grypy. Zatem jakie warzywa są najzdrowsze jesienią i zimą?

Jesienią i zimą powinniśmy jeszcze więcej uwagi poświęcać zrównoważonej i zdrowej diecie. W tym okresie musimy szczególnie dbać o odporność ze względu na powszechność przeziębień i grypy.  Pozornie zimą nie mamy dostępu do świeżych, polskich warzyw. Co prawda na sklepowych półkach i targowiskach znajdziemy nieco inne produkty niż latem, jednak krajowi dostawcy zadbają o nasze zdrowie przez cały rok proponując wiele wartościowych produktów.

Jedną z możliwości korzystania z dobrodziejstw polskich warzyw jest korzystanie z przetworów ale tym razem zwracamy uwagę na świeże, pyszne, polskie produkty, dostępne jesienią i zimą. Co zatem jeść w tym czasie? Poniżej prezentujemy grupy warzyw, które nie tylko świetnie się przechowują, ale również mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz powinny być podstawową częścią zbilansowanej diety.

Warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por)

Nie tylko poprawiają smak zimowych potraw. Są także orężem w walce z wirusami i bakteriami. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Poza wspomaganiem naszej odporności, zwalczają objawy przeziębień i innych chorób układu oddechowego.

 

cebula czosnek

Warzywa korzeniowe (marchew, nurak, korzeń pietruszki, selera, czarna rzepa)

Buraki wspomagają układ krwionośny i odpornościowy. Marchew jest świetnym źródłem witaminy A (beta-karotenu), co jest szczególnie istotne, gdy dni są krótsze i mniej słoneczne. Czarna rzepa, seler i pietruszka również zawierają wiele witamin i błonnika, co jest nieocenione w okresie jesienno-zimowym.

 

marchew burak

Warzywa kapustne (kapusta biała i czerwona, brukselka)

Biała i czerwona kapusta to źródła witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Są tez bogate w rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Również brukselka jest źródłem wielu witamin: A, C, E, H i witamin z grupy B. Warto po nie sięgaćw okresie przeziębień.

 

kapusta

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.