Czosnek

Jedna z najstarszych roślin uprawnych, która zdobyła uznanie całego świata. Jadany na wszystkich kontynentach i znany przez wszystkie kultury. Warzywo cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne.

Moc polskich warzyw - zdrowe warzywa

Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza olejkowi eterycznemu – allicynie, która zawiera związki siarki o nieprzyjemnej woni. Osoby unikające jedzenia czosnku w obawie przed nieświeżym oddechem powinny wypróbować sprawdzony sposób jak temu zaradzić. Po zjedzeniu czosnku najlepiej w jak najkrótszym czasie zjeść świeże jabłko – podobno działa całkiem skutecznie!

Czosnek jest cennym źródłem witamin z grupy B w tym B1, B2, PP. Dostarcza składników mineralnych, takich jak wapń, magnez czy potas. Zawiera także liczne związki przeciwutleniające, olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwolnorodnikowym.

GATUNKI

Harnaś

To najpopularniejsza krajowa odmiana, pojawiająca się w handlu najwcześniej, ponieważ zimuje w gruncie. To odmiana o dużej główce i fioletowo zabarwionych łuskach. Dość trudno się obiera, ale do niektórych potraw wcale nie trzeba obierać czosnku – wkładając całe główki do piekarnika otrzymamy zapiekane ząbki które doskonale nadają się do przygotowania zupy krem lub ostrego smarowidła do kanapek.

Arkus

Odmiana średnio wczesna o dużych, fioletowawych łuskach. W handlu pojawia się mniej więcej tydzień po Harnasiu, a większość wykorzystuje się w przemyśle spożywczym.

Czosnek Galicyjski

Tym określeniem nazywany jest czosnek odmian Arkus i Harnaś uprawianych w certyfikowanych zrzeszonych gospodarstwach na teranie województwa małopolskiego. Czosnek ten uprawiany jest w obrębie gmin: Słomniki i Radziemice oraz sołectw w gminie Koniusza: Niegardów, Niegardów Kolonia, Piotrkowice Wielkie, Budziejowice i Muniaczkowice.

Co wyróżnia czosnek galicyjski spośród warzyw swojej kategorii? Łuski główek czosnku galicyjskiego są fioletowo-różowe lub fioletowe. Sama główka jest duża z nielicznymi ząbkami, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest większa w porównaniu do innych czosnków. Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością alliiny (związku odpowiadającego za charakterystyczny smak czosnku) – średnio o 5% więcej zawartość w porównaniu z czosnkami tych samych odmian uprawianymi w innych częściach kraju.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze na 100 g czosnku:

152 kcal

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

6,4 g

BIAŁKO

0,5 g

TŁUSZCZE

32,6 g

WĘGLOWODANY

31 mg

WITAMINA C

400 mg

POTAS

Czosnek DLA ZDROWIA
Przeciw stanom zapalnym

Czosnek ma udowodnione naukowo działanie przeciwzapalne. Odpowiedzialna za to działanie jest allicyna, która jest uwalniana ze zgniatanych ząbków czosnku. Oddziałuje ona na układ odpornościowy, poprawiając jego zdolność zwalczania patogenów. Dlatego kilka ząbków czosnku może korzystnie wpłynąć na przeciwdziałanie stanom zapalnym, a także przyspieszyć rekonwalescencję.

Działanie przeciwmiażdżycowe

Czosnek wykazuje działanie normalizujące poziom trójglicerydów we krwi. Pomaga między innymi obniżyć poziom LDL cholesterolu czyli tego, który jest odpowiedzialny za odkładanie blaszki miażdżycowej w świetle naczyń krwionośnych.

Dla zachowania długowieczności?

To działanie czosnku jest niestety trudne do udowodnienia, jednak bez wątpienia można powiedzieć, że regularna konsumpcja warzyw i owoców korzystnie wpływa na zdrowie i kondycję konsumentów. Jedząc te produkty, zwiększamy szansę na zdrowsze i dłuższe życie.

MAPA PRODUKCJI

Czosnek w Polsce produkowany jest między innymi na terenie województwa małopolskiego. Czosnek galicyjski wytwarzany jest wyłącznie w obrębie gmin: Słomniki i Radziemice oraz sołectw w gminie Koniusza: Niegardów, Niegardów Kolonia, Piotrkowice Wielkie, Budziejowice i Muniaczkowice.

Mapa produkcji

Pobierz kalendarz do druku

Pobierz kalendarz sezonowości polskich warzyw i korzystaj z niego na co dzień, planując zakupy i posiłki.

Pobierz