Sezon na polską paprykę z południa Mazowsza w pełni!

25 lipca 2024
Spis treści
Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w niezwykle inspirującym prosportowym śniadaniu prasowym sektora ogrodniczego, gdzie tematem przewodnim były polskie warzywa, owoce i ich rola w diecie osób aktywnych fizycznie. Z radością zaprezentowaliśmy polską paprykę z południa Mazowsza.

Nasi eksperci, Paweł Myziak i Mirosław Łuska -  obaj Panowie reprezentują Zrzeszenie Producentów Papryki RP - pokazali zalety i możliwości wykorzystania polskich warzyw z południa Mazowsza. Podkreślili, jak ważne jest włączanie do diety świeżych i lokalnych produktów, które wspierają zdrowie i wydolność fizyczną.

Paweł Myziak i Mirosław Łuska omówili początek sezonu papryki, podkreślając jej wartości odżywcze i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Wskazali na trzy kolory radości, które papryka wnosi do naszej diety, dzięki swoim różnorodnym odmianom i bogactwu witamin.

Całe spotkanie było okazją do podkreślenia znaczenia polskich warzyw w codziennej diecie, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Jesteśmy dumni, że mogliśmy uczestniczyć w tak wartościowym wydarzeniu i promować zdrowe nawyki żywieniowe z polskimi produktami w roli głównej.

 

papryka

papryka

papryka

papryka

papryka

papryka

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.