Burak ćwikłowy
Większość z nas myśląc o buraku widzi ciemnoczerwony kolor jego korzenia. Co ciekawe, warzywa te występują w wielu kolorach od czerwonej przez żółtą, pomarańczową, białą a nawet o naprzemiennej biało-czerwonej barwie na przekroju.
Buraki w naszym kraju mają wielowiekową tradycję kulinarną. Dzieje się tak z uwagi na łatwość i wydajność uprawy tego warzywa. Gotowane, zasmażane, suszone czy pod postacią zup, kiszonek lub soków obecne są w naszej kuchni przez cały rok.
Fani pączków mogą poczuć się nieco zawiedzeni ale nie jest tajemnica, że farsz ich ulubionych łakoci często stanowi marmolada buraczana o smaku różanym.
Warto pamiętać, że buraki to doskonałe źródło witamin z grupy B.
GATUNKI
Odmiany o kształcie okrągłym
W zależności od wielkości i stopnia rozwoju korzenia ich właściwości będą nieco się zmieniały. Korzenie młode będą zawierały więcej wody, a ich miąższ będzie delikatniejszy i bardziej miękki, przez co ich gotowanie zajmie miej czasu w porównaniu do okazów dużych i starszych.
Odmiany o kształcie podłużnym
Ich popularność jest bardzo duża, a gospodynie domowe często uważają te odmiany za słodsze i bardziej wszechstronne kulinarnie. Nie ma to jednak potwierdzenia naukowego. Wszystko zależy od wielkości i stopnia dojrzałości korzenia buraków. Podobnie jak z buraków okrągłych przyrządzić można dania surowe, gotowane, wytrawne i słodkie a także soki i przetwory.
Buraki pomarańczowe, białe, żółte
Są aromatyczne, delikatne w smaku. Jednocześnie dostarczają bardzo podobnych składników odżywczych co wersja klasyczna. Dodatkową zaletą jest łatwiejsze utrzymanie czystości podczas ich obróbki. Nadają się do dań surowych, a także na zupy czy kremy.
Kiełki buraków
Atrakcyjne nitkowate kiełki o charakterystycznej intensywnej barwie i słodkim łagodnym smaku wzbogacą surówki, sałatki czy udekorują kanapki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g buraka:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
ŻELAZO
WAPŃ
WITAMINA C
Burak DLA ZDROWIA
Na dobre trawienie
Gotowane, jak i surowe buraki, zawierają błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Ponadto stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.
Dla zdrowia układu krążenia
Buraki, dzięki zawartości barwników oraz witamin o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, redukują stres oksydacyjny i chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Błonnik pomaga zaś obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Dla sportowców
Ze względu na obecne w burakach azotany wykazano, że mają one korzystne działanie na poprawę wydolności sportowej. Właściwość tę docenili sportowcy trenujący dyscypliny wytrzymałościowe.
W trosce o smukłą sylwetkę
Buraki to produkt niskokaloryczny, pod warunkiem, że nie zostaną podane wraz z zasmażką, mąką czy tłuszczem. Sok z buraków dodany do wywaru z włoszczyzny stanie się pyszną lekką zupą, a gotowane na parze podane z kaszą gryczaną i odrobiną sera feta idealnym daniem obiadowym.
MAPA PRODUKCJI
Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Unii Europejskiej. Może być on uprawiany na terenie całego kraju, największe produkcje uprawy buraka ćwikłowego w Polsce znajdują się w województwie łódzkim, lubelskim i wielkopolskim.