Brokuł
Niewiele osób wie, że brokuł to inaczej kapusta szparagowa! Na tym ciekawostki o tym warzywie się nie kończą. Na nasz talerz trafia pąk tej rośliny, nie zaś kwiat, jak wiele osób sądzi. Brokuły kwitną na kolor żółty, zaś ich kwiaty przypominają nieco rzepak w rozkwicie. Pąki brokułów są przeważnie ciemnozielone choć znaleźć można też takie o jaskrawej barwie.

Charakterystyczny smak i zapach brokuły zawdzięczają zawartym w nich związkom lotnym o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Brokuły to warzywo, które można bez przeszkód spożywać na surowo, gotowane na parze i w wodzie czy smażone np. w panierce. To cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, K, magnezu, potasu oraz związków aktywnych o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym takich jak sulforafan.
Ugotowane brokuły są doskonałą wprawką kulinarną dla niemowląt przy rozszerzaniu diety. Niewielkie, łagodne w smaku różyczki są chętnie akceptowane i jadane przez kilkumiesięczne dzieci.

GATUNKI
Brokuł zielony
Najbardziej znany i lubiany. Nadaje się do gotowania, gotowania na parze, dań z patelni, zapiekanek jak również na surowo. Co zrobić, by po ugotowaniu nie stracił swojego apetycznego ciemnozielonego koloru? Różyczki należy wrzucać na osolony wrzątek, gotować krótko (około 3 minut) Następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem także na około 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie. By proces ochładzania trwał szybciej, warto dorzucić do wody kostki lodu.
Brokuł fioletowy
Odmiana atrakcyjna kolorystycznie wielkością, kształtem i fakturą nie różniąca się zbytnio od odmiany zielonej. Odmiana ta z pewnością zainteresuje dzieci, które chętnie przekonają się do tego nietypowego brokuła.
Romanesco
To pochodząca z Włoch krzyżówka brokuła z kalafiorem. Warzywo zachwyca swoim jaskrawo zielonym kolorem i symetrycznym układem różyczek. Doskonałe pod postacią zup, jako dodatek do mięs, makaronów, ryżu czy sałatek.
Kiełki brokuła
Najczęściej będą to kilkudniowe rośliny odmiany zielonej. Cechuje je wyrazisty pikantny smak, intensywnie zielony kolor, a także chrupka konsystencja. Doskonale sprawdzą się do kanapek, dekoracji dań obiadowych czy jako niebanalny dodatek do koktajli.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g brokuła:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
KWAS FOLIOWY
Brokuł DLA ZDROWIA
Dla mocnych kości
Brokuły do bardzo dobre źródło wapnia. Znajdziemy go w nim aż 40 mg w 100 warzywa. Wegetarianie cenią go jako alternatywne dla nabiału źródło tego pierwiastka. Brokuły są też chętnie jadane przez dzieci, których układ kostny dynamicznie się rozwija.
Dla szczupłej sylwetki
Brokuły są produktami niskokalorycznym, dlatego jest tak dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Z uwagi na zawarty w nich błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Dla pięknych włosów i paznokci
Intensywny zapach brokułów jest związany z obecnością siarki. To właśnie ten związek mineralny buduje struktury skóry, włosów i paznokci. W warzywie tym znajduje się też witamina C, która działa przeciwstarzeniowo a jednocześnie ujędrnia skórę.
Działanie przeciwnowotworowe
W brokułach występuje związek o nazwie sulforafan o działaniu przeciwutleniającym. Naukowcy jednoznacznie potwierdzili jego dzianie ochronne na struktury DNA. Związek ten wykazuje także działanie przeciwnowotworowe w stosunku do niektórych typów nowotworów.
MAPA PRODUKCJI
Z roku na rok wzrasta produkcja brokułów w Polsce. Wiodącymi regionami upraw tego warzywa są województwo mazowieckie, małopolskie, Kujawy, a także Lubelszczyzna, wschodnia Wielkopolska i północ Podkarpacia.
