Kalafior
Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jego jadalną częścią jest łodyga tworząca różę, zaś z niej wraz z upływem czasu pojawiają się żółte kwiaty. Przeciętna porcja kalafiora pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Kalafiora można bez przeszkód jadać na surowo, ale także po ugotowaniu lub upieczeniu. Nie należy jednak gotować go zbyt długo, ponieważ już półgodzinna obróbka termiczna pozbawia go 70% składników odżywczych.
Podczas gotowania w kalafiora ulatnia się charakterystyczny ostry, drażniący zapach, to przez obecność lotnych związków siarki, które znajdują się we wszystkich warzywach kapustnych. Jednak nie musimy się tym martwić – te związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

GATUNKI
Odmiany o białych różach
Zbliżone wielkością i kształtem. Wybierając te odmiany warto zwracać uwagę na jedność rośliny, a także brak brunatnych przebarwień. Dokonując zakupów na targowiskach wybierajmy kalafiory jeszcze z fragmentami liści. Dłużej się przetrzymają i nie zwiędną zbyt szybko.
Odmiany o fioletowych różach
Kształtem ani smakiem nie różnią się od odmian tradycyjnych. Odmiany fioletowe, by zachowały swój atrakcyjny kolor, warto nieco skropić sokiem z cytryny tuż po ugotowaniu. Zapobiegnie to utracie koloru, podobnie jak to ma miejsce z czerwoną kapustą.
Odmiany o pomarańczowych różach
Te odmiany zawierają beta karoten, będący prowitaminą A. Dla poprawy jej wchłaniania dobrze jest lekko okrasić takiego kalafiora oliwą lub odrobiną masła.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze na 100 g kalafiora:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
POTAS
Kalafior DLA ZDROWIA
Udowodnione działanie przeciwnowotworowe
Kalafior, ze względu na zawartość licznych związków przeciwutleniających, może zapobiegać rozwojowi niektórych typów nowotworów. Istnieją dobrze udokumentowane badania, potwierdzające te właściwości. Naukowcy wskazują na związek o nazwie sulforafan, jako ten, o szczególnie skutecznym działaniu przeciwnowotworowym.
Dla zgrabnej sylwetki
Kalafior to warzywa bardzo niskokaloryczne. Gdy zostanie ugotowany al dente, nie tylko będzie chrupiący, ale także pozwoli na dłużej zaspokoić uczucie głodu. Warzywo to bardzo dobrze pasuje jako składnik dietetycznych sałatek, a także dań z chudego drobiu.
Dla pięknej skóry
Kalafior przez zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także związków siarki sprawia, że jest warzywem wartym uwagi osób dbających o cerę. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu – białka odpowiedzialnego za jedność skóry, witaminy B przyspieszają regenerację naskórka. Siarka zaś jest zaś elementem budulcowym dla włosów i paznokci.
Dobra da układu krążenia
Przeciwutleniacze zawarte w kalafiorach wykazują działanie przeciwzapalne. Ma to znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. Błonnik zaś wspomaga prawidłową gospodarkę lipidową a tym samym przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
MAPA PRODUKCJI
Polska jest trzecim producentem kalafiora w Unii Europejskiej. Blisko 80% plantacji skoncentrowanych jest w województwach: małopolskim, lubelskim, kujawsko-pomorskim, łódzkim i mazowieckim.
